05. okt 2015.

HND: Novinari se žale na pozive i intervencije iz HDZ-a

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je u utorak na sve češće napade i pritiske na novinare koji su se dogodili u zadnja dva mjeseca, poručivši da novinare napadi neće uplašiti dok rade posao u javnom interesu

Predsjednik HND-a Saša Leković izjavio je na konferenciji za novinare da je novo vodstvo HND-a, nakon izborne skupštine održane prije dva mjeseca, dočekalo nekoliko podijeljenih otkaza novinarkama HTV-a – prvo Karolini Vidović Krišto, a zatim Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić.

Zatim je uslijedilo premlaćivanje Željka Peratovića u vlastitom domu, te prijetnja smrću Domagoju Margetiću, mjesecima nakon što je krajem prošle godine i on pretučen pred kućnim ulazom.

Pritisci su, kaže Leković, svakako i otkaz na Radiju 101 koji je dobio programski direktor Daniel Berdais jer nije želio štititi nezakonito ponašanje vlasnika tog medija, potom otkaz Borisu Dežuloviću u Slobodnoj Dalmaciji, nakon što je nakladnik pravomoćno osuđen na plaćanje kazne za njegov tekst objavljen prije tri godine. Boris Pavelić iz Novog lista je zbog politički škakljive vijesti pak trebao dobiti otkaz ali je nakon podrške HND-a i podružnice sindikata Paveliću poslodavac od toga odustao.

No, to je samo vrh sante leda jer se više novinara i urednika požalilo HND-u na pritiske koje trpe zbog neobjavljivanja nekih tekstova, uglavnom sa političkim temama ali iz straha za egzistenciju sebe i obitelji žele ostati anonimni.

Pritisci iz HDZ-a

Potpredsjednica HND-a Slavica Lukić smatra zanimljivom i to što su urednici i novinari izloženi prilično intenzivnim pritiscima stranke koja aspirira da dođe na vlast. „Sudeći po pritužbama niza kolega iz različitih redakcija i urednika, čini se da je jako puno telefonskih i ostalih intervencija iz središnjice HDZ-a“, rekla je Lukić.

Istraživački novinar Domagoj Margetić, koji se bavio slučajem Hypo banke, ustvrdio je kako je napad na njega, izveden 11. kolovoza prošle godine, tužiteljstvo okvalificiralo kao pokušaj ubojstva ali policija neprofesionalno pristupa njegovom slučaju.

Imao je, kaže, policijsku zaštitu ali su se prijetnje nastavile putem SMS poruka i društvenih mreža, a sve je kulminiralo u noći na 25. svibnja kad su policajci koji su ga čuvali i on u njegovom poštanskom sandučiću pronašli omču i njegov dokument o aferi Hypo.

Tvrdi da mu je policijska zaštita ukinuta prošli tjedan bez ikakve najave bez obzira na najnovije prijetnje. Osim toga, tužiteljstvo je s četiri dopisa tražilo od kriminalističke policije postupanje radi otkrivanja motiva naručivanja pokušaja ubojstva i saslušanje moguće povezanih osoba, no policija u 11 mjeseci nije saslušala nijednu od tih osoba.

Policija „prestrašno“ tretira napade na novinare

Margetić „prestrašnim“ smatra način na koji kriminalistička policija tretira napade na novinare, od očevida koji su potpuno neprofesionalni do samog postupanja u tim predmetima. Kazao je da policija čak u javnosti nije objavila ni fotorobot napadača.

Slobodna novinarka Iva Anzulović smatra kako nije slučajnost da je Margetiću ukinuta policijska zaštita u vrijeme kad promovira knjigu „Karamarko – najmoćniji među najkorumpiranijima“ u kojoj ukazuje da je „šef oporbene stranke bio švercer, koji je zatim postao druker da bi došao do današnje pozicije“.

„Naš posao je trenutno najopasniji u zemlji, raspolažemo dokazima gospodarskog kriminala u 25 godina Hrvatske. Mislim da nemamo puno dana do toga da bi mogli doživjeti situaciji da pričamo o kolegi u perfektu“, kazala je Anzulović.

Novinar i glavni urednik portala Autograf.hr Drago Pilsel smatra kako bi bilo mudro zaključiti da priopćenja i presice nisu dovoljne ako se registrira pojačana represija, već treba razmišljati o ozbiljnijim i odlučnijim koracima.

S njime se složila i Marino Škrabalo iz GONG-a. „Ono što se svima događa je nametanje normalizacije ponavljanja 90-tih. Ovo je krajnji čas za snažan otpor, odnosno denormalizaciju tog pokušaja“, rekla je Škrabalo.

Predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić kazao je da se pritisci na novinare dramatično pojačavaju te je najavio moguće prosvjede protiv toga, pri čemu ni štrajk nije isključen.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend