25. avg 2015.

Hoće li opština Aleksandrovac, suprotno zakonu, proizvoditi sopstveni medijski sadržaj?

župska hronikaIako po Zakonu o javnom informisanju i medijima organ lokalne samouprave proizvodnju medijskog sadržaja može sufinansirati isključivo putem javnih poziva za sufinansiranje, tj. projektnog sufinansiranja, Skupština opštine Aleksandrovac, na sednici održanoj u petak, 21. avgusta, usvojila je Odluku o poveravanju emitovanja “Župske hronike” Radio-televiziji Kruševac

Kako su UNS-u rekli novinari Župe, ovu emisiju oduvek pripremaju novinari Informativne službe aleksandrovačkog Doma kulture, a emituje se na RTV Kruševac.

“Smatramo da je donošenjem ovakve odluke grubo prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima i ističemo da opština Aleksandrovac plaća mesečno radnike Informativne službe Doma kulture za pripremu četiri emisije ’Župska hronika’ od po 15 minuta, koja se emituje petkom na Radio-televiziji Kruševac. Njihov jedini zadatak je priprema nedeljne emisije. Opština, osim njih, plaća i troškove emitovanja emisije na RTK“, kažu novinari.

Na reakciju UNS-a da proizvodnja medijskog sadržaja u okviru javnog sektora nije u skladu sa Zakonom, sekretar Skupštine opštine Aleksandrovac Ivan Novaković ističe da „opština smatra da je to u skladu sa Zakonom, da ugovor o načinu proizvodnje emitovanja emisije još uvek nije potpisan i da se ne zna ko će proizvoditi sadržaj, a da Udruženje može da postupa kako želi.“

„Mi smo to uradili u skladu sa Zakonom, a vodili smo se i primerima drugih lokalnih samouprava. Još uvek nije precizirano ko će proizvoditi emisije, to se još uvek ne zna i biće utvrđeno posebnim ugovorom. Za sada je Skupština samo donela odluku o tome. Vi slobodno pritiskajte ako mislite da to nije u skladu sa Zakonom, mi mislimo da jeste. RTV Kruševac nije mogla da učestvuje na konkursu za projektno sufinansiranje, a ‘Župska hronika’ je izuzetno gledana i mi želimo da se nastavi emitovanje ove emisije,“ kaže Novaković.

Direktor RTV Kruševac Đorđe Kovačević, za UNS ističe da Odluku Skupštine opštine još uvek nije dobio.

„Još uvek nismo dobili odluku i ne znamo kako će ta saradnja od ove godine izgledati. Prethodnih godina RTV Kruševac je imala odličnu saradnju ne samo sa opštinom Aleksandrovac, već sa svim okolnim opštinama. Tada smo potpisivali ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji i po njima, konkretno u opštini Aleksandrovac, priloge su pripremali zaposleni u Informativnoj službi. Zbog novog Zakona o javnom informisanju, ove godine još uvek nije precizirano kako će ta saradnja izgledati, to ćemo videti u nekom narednom periodu“, rekao je Kovačević.

Podsetimo, Radio-televizija Kruševac privatizovana je sredinom avgusta, tako da nije mogla učestvovati na konkursu za projektno sufinansiranje medija koji je opština Aleksandrovac raspisala krajem marta.

Konkurs opštine Aleksandrovac, inače, nije bio u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Naime, Opština je tada u konkursu navela da su sredstva na konkursu namenjena proizvodnji medijskih sadržaja o redovnom radu i aktivnostima organa opštine Aleksandrovac. Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, Lokal pres i ANEM) tražila je tada od opštine da konkurs izmeni i uskladi sa propisima, ali čelnici opštine to nisu uradili, zbog čega Koalicija nije predložila kandidate za članove konkursne komisije.

Preuzeto sa: NUNS

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend