20. jan 2016.

Hoće li preživeti Radio Požarevac

radio požarevac logoJedna od medijskih kuća u vlasništvu države koja se tokom privatizacije nije snašla je Radio Požarevac. Osnovan pre četiri decenije, osamdesetih godina izuzetno slušan, sada odbrojava možda poslednje dane

Za četrdeset godina postojanja, Radio Požarevac bio je rasadnik talentovanih novinara, a onda je od izuzetno slušanog tokom osamdesetih godina, izgleda došao do svog kraja.

Sada, kao da kažnjava te iste talente, jer je trinaestoro zaposlenih otišlo sa otpremninama, dok petoro preostalih gubi i poslednju nadu da će kuća u koju su uložili celu karijeru preživeti.

Iako je Agencija za privatizaciju raspisala dve prodaje Radio Požarevca, niko se nije javio. Sada ovaj medij odbrojava poslednje dane, sa petoro zaposlenih koji su verovali da postoji nastavak u privatizaciji.

I na poziv za upis akcija javili su se samo oni, a zbog starih akcija javnih preduzeća koje su već uzeli, zakonski nemaju prava na to.

„Mi ništa ne možemo da uradimo, jer nas niko ništa i ne pita“, rekao je v.d. direktora Svetozar Mirković. „Mi smo predlagali da formiramo udruženje građana, što nam je i Ministarstvo kulture predložilo, a koje će nastaviti sve ovo isto, koje ima čak i veća prava nego akcije.“

Ovakavo rešenje  je i jedan od predloga Udruženja novinara Srbije. Da Grad Požarevac objavi konkurs o ustupanju opreme odgovarajućem Udruženju građana koje će nastaviti život Radio Požarevca.

Bane Spasović, predsedniku Skupštine grada  tvrdi da njemu takva opcija nije poznata:

„Ono što mogu da kažem, zakonom je predviđeno da lokalna samouprava ukoliko je ona vlasnik jednog takvog preduzeća, može doneti odluku da se promeni delatnost tog preduzeća.“

Ni za promenu delatnosti, da bi sačuvao zaposlene, Grad Požarevac nije našao interes, jer je u toku sprovođenje Zakona o višku zaposlenih u javnom sektoru.

Kako predsednik Skupštine Bane Spasović tvrdi, u skladu sa kadrovskim potrebama i stručnom spremom trenutno zaposlenih u Radio Požarevcu, možda će za neke biti posla u nekom od drugih gradskih javnih preduzeća:

„Mi se moramo pridržavati zakona. Kada Agencija za privatizaciju donese odluku o brisanju Radio Požarevca iz registra, Skupština Grada Požarevca doneće odluku o prestanku rada tog javnog preduzeća.“

U iščekivanju bilo kakve odluke, Radio Požarevac emituje program, uglavnom muziku i kratke vesti, a petoro zaposlenih već dva meseca dolazi na posao bez plate. I polako gube nadu.

„Ja sam ipak radni vek proveo ovde“, kaže Vlada Vinkić, producent marketinga u Radio Požarevcu. „Jako je teško u ovim godinama odraditi nešto drugo, preseći jednu radnu i životnu nit, pa nastaviti na drugoj strani. Meni je to neizvodljivo.“

Radio Požarevac četrdeset godina informiše slušaoce Braničevskog, Podunavskog okruga i Južnog Banata. Frekvencija 106.2 koja je dodeljena Radio Požarevcu do 2018. godine, njegovim gašenjem ostala bi upražnjena.

Moguće da je jedan od razloga nezainteresovanosti potencijalnih kupaca to što Radio Požarevac nije vlasnik zgrade u kojoj se nalazi. Ovo preduzeće poseduje vrednu tehničku opremu ali i oko 30.000 nosača zvuka – od ploča do magnetofonskih traka. Ukoliko Grad Požarevac donese odluku da ugasi ovo Javno preduzeće, opremom će raspolagati Grad kao osnivač.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend