22. okt 2014.

Horkestar ne pristaje na (auto)cenzuru

horkestarSastav Horkestar odbio je da 18. oktobra nastupi na ceremoniji proslave pola veka postojanja Doma omladine Beograda, tvrdeći kako je od njih zahtevano da iz nastupa isključe pesme sa političkom pozadinom.

Povodom obeležavanja 50 godina postojanja Doma omladine Beograda u okviru svečane akademije kao centralni događaj najavljen je nastup Horkestra. Reč je o samoorganizovanom alternativnom horu i orkestru, koji kroz autentičan vid uličnog aktivizma promoviše slobodu govora, prihvatanje različitosti i podržavanje marginalizovanih grupa.

Te vrednosti već pola veka bile su i prepoznatljiv deo imidža DOB-a kroz koji su stasavale mnoge generacije. Kao što je i sam DOB naveo u najavi jubileja “njegov (DOB-ov) značaj je nemerljiv, kao pokretača kulturnih zbivanja u Beogradu, Srbiji i regionu, kao uporište drugačijeg pogleda na stvarnost, kao mesta na kome se okuplja kreativni potencijal naše zemlje. Uvek u potrazi za novim granicama, spreman na nemoguće, smeo u otkrivanju novih mogućnosti”.

“Ove pesme su srž Horkestra i njihovog aktivizma”, stoji u saopštenju. “Time je direktno obesmišljen nastup čiji je odgovor na ulimatum bio da umesto cenzurisanog nastupa pred zvaničnicima Grada ‘nepodobni’ program izvede svojim sugrađanima na platou ispred DOB-a.”

Nepristajanjem na ucene i (auto)cenzuru Horkestar je podsetio da je svaka odluka važna za očuvanje vrednosti koje se u poslednje često zaboravljaju.

Otvoren pre tačno pola veka, 18. oktobra 1964. godine, Dom omladine Beograda ovog vikenda proslavio je svoj 50. rođendan.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend