22. okt 2014.

Pakistan: Zatvorena opoziciona TV

PakistanPakistanski privatni opozicioni televizijski kanal ARY isključen je na 15 dana, pošto je viši sud iz Lahora presudio da je „ugrozio“ pravosuđe zemlje.

Uprava za regulaciju medija saopštila je da je bila primorana da deluje po sudskoj odluci i zatvori privatni informativni kanal ARY. To telo je dodalo da je, takođe, jednom od glavnih simbola TV kanala ARY Mubašaru Lakmanu zabranjeno da se pojavljuje na svakoj nacionalnoj televiziji.

ARY će morati i da plati kaznu od 10 miliona pakistanskih rupija ili 97.000 dolara.

Agencija AP ocenjuje da je zabrana emitovanja programa pakistanskom kanalu u vezi sa sukobom brojnih pakistanskih medija zbog praćenja dvomesečnih antivladinih protesta kojima se traži da premijer Navaz Šarif podnese ostavku zbog izborne prevare.

Većina medija je čvrsto stala ili na Šarifovu stranu ili na stranu opozicije, čime su otvorena vrata za veoma ostrašćene izveštaje i televizijske duele pune međusobnih uvreda političara.

ARY je zauzela oštri opozicioni stav u svom izveštavanju o protestima, koje predvode bivši pakistanski igrač kriketa, a sada političar Imran Han i muslimanski sveštenik Tahir ul Kadri.

Lakman je često učestvovao u protestima, ponekad se pojavljujući u javnosti sa Hanom tokom njegovih antivladinih govora ispred parlamenta.

Stotine pristalica Hana i Kadrija nekoliko nedelja je kampovalo ispred pakistanskog parlamenta u Islamabadu.

ARY je, kako je saopštio, stekao rekordnu gledanost pošto je počeo da zastupa popularne antivladine stavove, nasuprot svom rivalu Geo TV, koji je dugo bio najpopularnija pakistanska televizija.

Uprava za medije u junu je na 15 dana zabranila i Geo TV zbog njenog sukoba sa vojnom obaveštajnom agencijom.

Šarifova vlada tada je podržala Geo TV, a ta stanica je kasnija stala na premijerovu stranu prilikom izveštavanja o antivladinim protestima.

Posle decenija jake kontrole nad medijima, Pakistan sada ima veliku medijsku zajednicu, sa brojnim televizijskim kanalima i novinama koje se žestoko bore za čitaoce i gledaoce.

Mediji su posebno usredsređeni na konfrontacije između pakistanskih izvršnih vlasti, vojske i pravosuđa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend