13. nov 2015.

„I za pritisak na medije i za javašluk tabloida odgovorna vlast“

janjic,-cecen-2_660x330Direktor CINS-a Branko Čečen i potpredsednik NUNS-a Dragan Janjić ocenili su da u Srbiji postoje ozbiljni pritisci na medije koji dolaze od predstavnika vlasti. Komentarišući aktuelni izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija, a u kojem je najveća zabrinutost iskazana za slobodu medija, Janjić i Čečen u emisiji „Pravi ugao“ RTV-a ukazali su da političke elite u Srbiji koriste i i tabloide za pritiske na medije koji se kritički odnose prema vlasti

Povodom optužbi predstavnika vlasti da CINS radi na rušenju Vlade Srbije i da je finansiran iz Evropske unije, Čečen je kazao da su takve optužbe apsurdne, jer je, kako je istakao, najveći korisnik novca iz EU upravo Vlada Srbije.

„Najveći korisnik sredstava iz EU je Vlada Srbije, a mediji od tih sredstava dobijaju mrvice. Pa savetnike u našoj vladi plaćaju strane vlade. I niko se zbog toga nije bunio, kazao je on.

Prema njegovim rečima, CINS se finansira kroz projektno finansiranje, a sredstva koja se dodeljuju po projektima uglavnom su namenjena za istraživačke teme o korupciji. On je podsetio da je CINS za svoj rad dobio sedam nagrada, „dok list Informer koji nas optužuje za rušenje vlade nikad nije dobio nagradu za bilo šta“.

„Naš je finansiranje potpuno javno. Prosečna primanja u CINS-u manja su od početničke plate u Informeru. Mi objavljujemo dokaze, za šta se gube glave. Ne gube se glave za opanjkavanja u tabloidu“, istakao je Čečen.

I Janjić je ocenio da podsticaj za tekstove koji se plasiraju u tabloidima protiv medija koji se bave istraživačkim novinarstvom ne dolazi iz samih tabloida, već od onih koji se osećaju ugroženima od pisanja portala poput CINS-a.

„To je pritisak na medije, i to izveden preko drugog medija koji se bavi kampanjama. Užasavajuća činjenica je da je aktuelni sukob dva tabloida sa dna medijske septičke jame ovde postala glavna stvar. To govori jako loše o nama kao društvu“, smatra on.

Čečen je kazao da zaposlene u tabloidima koji se bave kampanjama u korist određenih političkih krugova i ne smatra novinarima i da zato i nema nameru da odgovara na njihova pitanja o radu CINS-a.

Potpredsednik NUNS-a smatra da je Vlada Srbije „u šizofrenoj situaciju,jer istovremeno hoće u EU i prihvata njihove zahteve, a ujedno tvrdi i da EU finansira rušenje vlade preko medija koji se bave istraživačkim novinarstvom.

„Na nedopušten način najviši predstavnici vlasti se uključuju u napade na novinare sa tvrdnjama da ih finansira zapad i da rade na rušenju premijera, dok on radi za Srbiju“, istakao je Janjić.

Komentarišući napade na CINS zbog tekstova o sukobu interesa ministra odbrane Bratislava Gašića, Čečen je kazao da je zanimljivo da su napadi koji su usledili bili usmereni na to „zašto sada, ko to plaća, a ne na to da li je tačno to što smo objavili“. Dodao je da je sličan primer i sa aferom „24 stana“ koju je objavio portal KRIK, gde su, kako je naveo, objavljena zvanična dokumenta iz Bugarske i Srbije, dok je demanti Siniše Malog bio jedino da potpis nije njegov i da nije kupio stanove za sebe.

„Novinar ne zastupa premijera ili stranke, nego građane. A novac građana drži vlast i njime manipuliše, što mi istražujemo. Opozicija taj novac nema i prirodno je da novinari treba da istražuju vlast, jer ona ima moć“, rekao je Čečen, povodom optužbi da su na tapetu CINS-a isključivo ljudi bliski premijeru Aleksandru Vučiću.

On je naveo i da je CINS istraživao prethodno i vladu DS-a, te da su iz SNS rado koristili podatke koje je objavljivao CINS, kao i da su čak imali i pozive za saradnju od naprednjaka.

„Nas politika ne zanima, već gledamo da li vlast odgovorno troši novac građana i da li ima korupcije“, rekao je on.

Janjić, pak, smatra da novinari ne treba da budu kritičniji prema vlasti negi opoziciji,već da treba da se drže činjenica, ali da je logično da se više istražuje kako rade predstavnici vlasti.

„Reč je o istraživanju u javnom interesu. A pošto su vladajući značajniji, normalno je da se o njima više istražuje. Posebno zbog toga što su kod nas i državni organi skloni da otvaraju afere tek kad neko siđe s vlasti, ali ne i dok je na vlasti“, ukazao je on.

Komentarišući aktuelni sukob tabloida u kojem se otvara i pitanje vlasništva nad Politikom, Večernjim novosadskim i novosadskim Dnevnikom – Janjić je kazao da iza njega očigledno stoji politika, jer u tom sukobu „postoji blok oko Informera koji podržava vladu i drugi oko Kurira koji je ranije podržavao vladu a sad pokušava da nađe neke druge oslonce“.

„Nažalost, mi još nismo uspeli da uvedemo red u vlasništvo nad medijima, to je uvek bio prostor lova u mutnom i sada to stiže na naplatu. Ne znam kako će se završiti, jer ne vidim ni odlučnost vlade da se to reši zakonito i da se izvedu pred lice pravde oni koji su napravili neku nezakonitost“, kazao je on.

Čečen napominje da se pitanje vlasništva može i mora rešiti i to vrlo brzo, te da ministar privatizacije koji izjavljuje da ne zna ko su vlasnici Politike ne zaslužuje poverenje.

„To je politička retorika radi izbegavanja odgovora ili da se ne kaže šta se zna“, smatra on.

I Janjić smatra da je za list Politika jasno koliki udeo ima država, a koliko ostali, ali da je ostalo nejasno ko je tu koliko kupovao. Veruje, međutim, da se to vrlo brzo može raščistiti.

„Odlučujuća je transparentnost trošenja novca. Ako toga nema, onda mogu da se prave trange-frange poslovi. I povlačenje države iz medija mora da podrazumeva i da se na transparentan način troše budžetska sredstva namenjena javnom informisanju“, napominje on.

Prema rečima Čečena, u svim demokratskim društvima ova pitanja rešavaju se samoregulacijom, ali u Srbiji niz medija to ne želi, dok i država omogućava javašluk u medijima, jer „ovde može da se napiše bilo šta o bilo kome, bez ikakvih konsekvenci“.

Emisiju „Pravi ugao“ RTV-a pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend