06. avg 2016.

IFJ novinarima: Govorite i o „političkim igrama“ prelazne vlade Brazila

Uoči Olimpijskih igara u Rio de Ženeiru, Međunaforna federacija novinara (IFJ) pozvala je novinare da izveštavaju i o zakulisnim „političkim igrama“ koje ugrožavaju brazilski javni servis (EBC)

Zajedno sa svojim predstavnikom za latinsku Ameriku i Karibe i Brazilskim nacionalnim novinarskim udruženjem, IFJ apeluje da reporteri koji prate Olimpijadu pišu i o napadima prelazne vlade Brazila na njen nacionalni servis.

Od majskog parlamentarnog udara i suspenzije predsednice Dilme Rusef, brazilski javni servis se suočava sa represijom privremene vlade. Izvršni direktor Rikardo Melo je smenjen, desetine novinara kritičkog stava prema novom parlamentu iznenada je otpušteno, a nekoliko televizijskih emisija ove medijske kuće je otkazano.

Prelazna vlada nastavila je sa pritiscima i najavila je gašenje brazilskog javnog servisa odmah posle Olimpijskih igara. Namerava da raspusti Upravni odbor koji obezbeđuje EBC-u nezavisnost od ličnih i političkih lobiranja.
„Ove mere su nezakonita politička igra koja preti slobodi medija i izražavanja. One ugrožavaju radna mesta 2400 novinara i tehničara EBC-a zaposlenih u ispostavama širom zemlje“, rekao je predsednik IFJ-a Filip Lerut.

Ujedinjene nacije i Organizacija američkih država takođe su osudili ove postupke.

Javni servis Empresa Brasileira de Comunicação osnovan je 2008. godine po uzoru na Bi-Bi-Si i pruža informacije na različitim medijskim platformama

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend