19. okt 2016.

IFJ poziva novinare širom sveta na solidarnost sa kolegama u Turskoj

imageU Turskoj je 90 novinara u zatvorima, više od 130 medija je zabranjeno, a 2.500 medijskih radnika je izgubilo posao, navodi Međunarodna federacija novinara

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pokrenula je juče akciju globalne solidarnosti i podrške novinarima u Turskoj i novinarskim udruženjima – Uniji progresivnih novinara (TGS) i Udruženju novinara Turske (TGK), koje su članice IFJ.

Akcija je deo kampanje “Uspostaviti slobodno novinarstvo u Turskoj”, koju su IFJ i Evropska federacija novinara (EFJ) zajedno pokrenule 2010. godine. U okviru kampanje održavaju se akcije solidarnosti u kojim novinari širom sveta putem društvenih mreža šalju podrške zatvorenim kolegama u Turskoj. Akcija uključuje onlajn peticiju sa zahtevom da turska vlada odmah oslobodi zatvorene novinare i ponovo omogući rad svih emitera.

IFJ podseća da je Turska doživela krvavi puč 15. jula u kojem je ubijeno više od 250 ljudi i čija su meta bile osnovne demokratske institucije. IFJ i EFJ bezrezervno osuđuju državni udar i upotrebu sile protiv građana, novinara i medijskih kuća.

Posle propalog udara zavedeno je vanredno stanje u kojem vlast preduzima preterane i nesrazmerne mere sa ciljem da ukloni sve pojedince za koje se verovalo da su povezani sa pokušajem puča. Turske vlasti hapse novinare, gase radio i tv kanale i cenzurišu internet u pokušaju da ućutkaju kritiku. U zatvoru je 90 novinara, a više od 130 medija je zabranjeno od sredine jula. Više od 2.500 novinara je izgubilo posao a poternice su izdate za desetine medijskih radnika. Članovi porodica nekih novinara koji su u bekstvu uhapšeni su kako bi ih naterali da se predaju.

„Akcijom koju smo danas pokrenuli pozivamo na solidarnost novinare širom sveta. Novinarima u Turskoj se mora omogućiti da kažu istinu i slobodno rade. Globalna novinarska zajednica ogorčena je zbog načina na koji je narušena sloboda štampe u zemlji kao i zbog eskalacije nasilja koja je pratila propali udar. Želimo da pošaljemo jasnu poruku našim kolegama u turskim zatvorima da stojimo uz njih. Predsednik Erdogan mora preduzeti sve neophodne korake kako bi se novinarima omogućilo da izveštavaju bez opasnosti, uznemiravanja ili straha od zatvora“, izjavio je generalni sekretar IFJ Entoni Bellanger.

IFJ/EFJ pozivaju Savet Evrope kroz svoju platformu za zaštitu bezbednosti novinara reaguju nadogađaje u Turskoj.

Sekretarijat NUNS-a

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend