01. apr 2015.

Ispovest Putinovog bota: Ovakav posao ne postoji nigde na svetu!

Bloger iz Sankt Petersburga po imenu Marat Burkard proveo je dva meseca u posebnom odeljenju takozvanih „botova“, čiji je zadatak bio ostavljanje „pro-vladinih komentara“ po najvećim internet forumima.

Marat Bukard pričao je o svojoj kratkotrajnoj karijeri bota (foto: Courtesy Image/RFE/RL)

Za razliku od srpskih botova, Bukard je imao znatno bolju platu – 700 dolara mesečno – ali i duže radno vreme, s obzirom da je neretko radio u smenama od po 12 sati.

U intervjuu za sajt „Biznis insajder“, otkrio je detalje svog posla, ali i razloge zbog čega je nakon samo dva meseca dao ostavku. On tvrdi da „ovakav posao ne postoji nigde na svetu“.

– Morao sam da krijem svoju prozapadnu orijentaciju. Trebao mi je novac, pa sam dva meseca ćutao i radio, ali na kraju nisam mogao da izdržim. Jednostavno, nisam želeo da radim apsurdan posao – rekao je Burkard.

Botovi u Rusiji imaju posebno ime – „profesionalni trolovi“, koji zarađuju nimalo naivne sume novca kada malo „avanzuju“ u svom poslu.

– Mreža trolova je enormna. Postoji više desetina hiljada lažnih naloga na Fejsbuku, Tviteru i ostalim društvenim mrežama. Glavni centar se nalazi u ulici Savuškina u Sankt Petersburgu, koji radi 24 časa dnevno – kaže Bukard.

Sedište pro-vladinih botova u Sankt Petersburgu (foto: Courtesy Image/RFE/RL)

Ovaj Rus kaže da nije nimalo lako dobio ovaj posao, te da je morao da napiše motivaciono pismo (pro-vladino, razume se), te da je posao dobio tek kada je njegovo pismo pročitano i ocenjeno kao „zadovoljavajuće“.

On dodaje da je njegova plata „mala u odnosu na onu koju su primali njegovi šefovi“.

– Njihov posao je bio da pregledaju naše komentare, a za to su bili plaćeni oko 1.500 dolara mesečno. Apsurdno! – nezadovoljno kaže Bukard.

Kvota koja je morala da se ispuni za 700 dolara mesečno je 135 komentara po smeni. Bukard kaže da je to bio vraški težak posao, s obzirom da su komentari morali da budu opširni, smisleni i pre svega – različiti, ali sa istom poentom.

– Centar je podeljen na tri sektora: onaj koji pokriva Fejsbuk, zatim tviter odeljenje, kao i deo za „Live Journal“. Zgrada je modernog karaktera, i prostire se na četiri sprata. Svako odeljenje ima između 20 i 30 ljudi, samo u Sankt Petersburgu – kaže bivši bot.

On je dodao da su teme komentara najčešće bile o ratu u Ukrajini, ali i o aktivnostima SAD i EU.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend