16. okt 2015.

Istinomer bio na gradilištu na kome je kamen temeljac

BGH20-Istinomer-2Zorana Mihajlović: „Razgovarala sam sa gradonačelnikom upravo o svemu tome, ali hajde da obavestimo i da kažemo građanima Srbije da je u pitanju pre svega deo gde se gradi. Dakle, ograđen deo gde se već vrše radovi jer  smo postavili kamen temeljac – to je gradilište.“

Ministarka građevinarstva o incidentu Istinomera sa Komunalnom policijom (N1, 13. 10. 2015. godine)

Komentar Istinomera

Komentarišući incident kada je Komunalna policija ekipu Istinomera 25. septembra udaljila sa Savskog keja tokom snimanja intervjua sa Dobricom Veselinovićem iz “Inicijative Ne da(vi)mo Beograd”, ministarka Zorana Mihajlović je u intervjuu televiziji N1, rekla da razume postupak Komunalne policije jer je Istinomer pokušavao da intervju snima na gradilištu.

Tom prilikom su nam napisane prekršajne prijave “zbog ulaska na  gradilište i ometanja službenog lica u obavljanju dužnosti”. Snimak događaja, međutim, pokazuje da nigde u blizini nije bilo znakova da je u pitanju gradilište, niti da je prolaznicima zabranjen pristup.

Takođe, fotografije koje je Istinomer napravio tog dana na Savskoj promenadi jasno pokazuju da u trenutku dolaska naše ekipe na šetalište nije bila postavljena ograda niti bilo kakav znak koji bi ukazivao da je tuda zabranjen prolazak. Tek nakon intervencije Komunalne policije, nepoznata lica postavila su žičanu ogradu neposredno pored početka rekonstruisanog dela šetališta.

Tog dana, na delu rekonstruisanog šetališta, osim reklamnog bilborda, nije bilo oznake građevinskih radova koja bi sadržala podatke o broju građevinske dozvole, vremenskom trajanju radova niti podataka o investitoru. Prema Pravilniku o izgledu, sadržini i mestu postavljanja gradilišne table propisno obeleženo gradilište ima tablu na kojoj, između ostalih, stoje informacije o izvođaču radova, investitoru, broju rešenja kojim je izdata građevinska dozvola, ime odgovornog projektanta itd.

Ministarka Mihajlović je u intervjuu televiziji N1 navela i netačan podatak u vezi sa datumom incidenta. Naime, ona je kazala da je ekipa Istinomera bila na “ograđenom delu gde se već vrše radovi jer smo, kako je rekla, „mi (Investitor) već postavili kamen temeljac - to je gradilište”. Istinomer podseća da je naša ekipa udaljena sa Savske promenade dva dana pre postavljanja kamena temeljca, 25. septembra. Takođe, mesto incidenta je šetalište ispred restorana “Savanova” koje je od samog mesta gde je zvanično položen kamen temeljac udaljeno oko pola kilometra. To znači da je ministarka Mihajlović netačno zaključila i to da su novinari Istinomera bili na ograđenom gradilištu gde je postavljen kamen temeljac.

Inače, fotografije, koje je Istinomer napravio tog dana na licu mesta, pokazuju da je osim nas, na Savskom šetalištu bilo i drugih građana, ali i službenika gradske uprave kojima nije zabranjen pristup uz obrazloženje da je u pitanju “gradilište”.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture opravdala je postupak Komunalne policije i time što naši novinari nisu imali zaštitnu opremu koja se zahteva kada se snima na gradilištu. Međutim, fotografije dokazuju da zaštitnu opremu poput šlemova nisu imali ni načelnik Komunalne policije Nikola Ristić, niti njegov zamenik Darko Vujsić.

Uzevši u obzir da odgovorni za ovaj incident i dalje tvrde da je u pitanju bilo gradilište, iako postoje dokazi da to nije slučaj, Istinomer od Komunalne policije traži odgovore na pitanja zbog čega je onda samo ekipa Istinomera udaljena sa tog mesta iako je očigledno da nismo bili jedini bez zaštitne opreme na tom mestu.

U odgovoru Komunalne policije medijima stoji da su oni na lice mesta došli po prijavi NN lica zbog narušavanja komunalnog reda.

“Patrola je došla na lice mesta po prijavi NN lica zbog narušavanja komunalnog reda izvođenjem građevinskih radova, rasipanjem građevinskog materijala i prljanjem šetališta na Savskom keju bb, kod restorana “Savanova “. Kako se sa snimka može videti, snimanje niko nije sprečavao, niti je prema licima u prekršaju primenjivana bilo kakva sila nakon što su ista pristala da sarađuju sa komunalnim policajcima”, glasi odgovor beogradske Komunalne policije Udruženju novinara Srbije (UNS) na pitanje zbog čega su napisane prekršajne prijave članovima redakcije “Istinomera”.

Nakon ovog odgovora, uputili smo pitanja Komunalnoj policiji da li je utvrđeno da je novinarska ekipa narušavala komunalni red na Keju “izvođenjem građevinskih radova, rasipanjem građevinskog materijala i prljanjem šetališta”, kao i da li je pokrenut postupak protiv odgovornih zbog lažne prijave.

Iako odgovor nismo još uvek dobili, Zorana Mihajlović je u intervjuu potvrdila podatak da su ipak radnici obezbeđenja pozvali komunalnu policiju, a ne kako stoji u saopštenju komunalne policije NN lica.

“Kolege novinari su krenuli da uđu u deo koji je ograđen, ljudi iz obezbeđenja su obavestili komunalnu policiju što mislim da je sasvim korektno i zbog toga su kolege iz Istinomera ja mislim, udaljeni sa gradilišta”, rekla je ministarka.

Očekujemo reakcije Zaštitnika građana i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, kojima smo uputili pritužbe.

Insistiraćemo na tome da Komunalna policija radi u javnom interesu. Bićemo istrajni, a pozivamo i vas da nam svojim predlozima, sugestijama i informacijama pomognete u tome.

Gotova priča, postupanje počelo!

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend