20. apr 2016.

Istraživanje: Vučić sveprisutan u kampanji

sns_tvU predizbornoj kampanji u Srbiji u medijima je bio dominantan premijer i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić u pozitivnom tonu, a od devedesetih godina nijedna kampanja nije bila zasnovana na jednoj ličnosti kao sada, pokazali su danas rezultati praćenja predizborne kampanje Novosadske novinarske škole

Predstavnica Novosadske novinarske škole Dubravka Valić Nedeljković kazala je na konferenciji za novinare u Beogradu da su „samo tri od ukupno 18 dana bili prazni i dani odmora za Vučića“.

Ona je navela i da je predizbornu kampanju u 2016. godini obeležio nedostatak balansa, odnosno neravnomerna zastupljenost političkih aktera koji u kampanji učestvuju.

Prema rečima predstavnika Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zorana Gavrilovića, na Radio-televiziji Srbije, B92, Prvoj, Pinku i Hepi televiziji najviše je bio zastupljen premijer i lider SNS Aleksandar Vučić koji je vodio pozitivno-promotivnu kampanju onoga što je vlada uradila, ali i onoga šta će da uradi.

„Na televiziji Pink u pozitivnom tonu je bio dominantan Vučić, dok nakon njega sledi predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić koji je dva i po puta više predstavljen negativno nego pozitivno“, rekao je Gavrilović.

Kako je rekao predstavnik BIRODI-ja Dražen Pavlica, čitava medijska strategija tokom kampanje se generiše ka jednoj ličnosti, osvrtanju ka prošlosti, dok je sadašnjost iščezla, a budućnost se stalno pomera.

Predstavnik organizacije „Transparentnost Srbija“ Zlatko Minić kazao je da od 2015. godine dva i po puta porastao broj promotivnih aktivnosti, a da se očekuje da još raste, jer za državne funkcionere ne važi izborna tišina.

„Premijer Vučić je imao dva puta više aktivnosti tokom predizbornog perioda nego u istom periodu 2015. godine“, rekao je Minić.

On je dodao da je bilo korišćenja državnih resursa poput prevoznog sredstva u predizborne svrhe i kao primer naveo posetu premijera Vučića Kosovu tokom koje je on i održao miting kao lider SNS.

Minić je rekao i da je kampanju obeležilo i davanje izjava kao državnih funkcionera na stranačkim skupovima, kao što je bio slučaj sa potpredsednikom SNS Nebojšom Stefanovićem koji je na stranačkom skupu u Lapovu davao izjave u svojstvu ministra unutrašnjih poslova o tome da će biti formirani posebni timovi policije koji će pratiti izborni dan, 24. april.

Predstavnik Šer fondacije Andrej Petrovski kazao je da je na društvenim mrežama najaktivniji pokret Dveri, dok je Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava ocenio da je predizborna kampanja bila jako dosadna i bez direktnih sučeljavanja stavova i ideja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend