18. maj 2015.

Izveštaj Poverenika nije usvojen jer su naprednjaci napustili sednicu odbora

586111_vesna-marjanovic-foto-aleksandar-dimitrijevic_fOdbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije nije danas usvojio zaključak o Izveštaju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti za 2014. godinu pošto su članovi odbora iz Srpske napredne stranke (SNS) napustili sednicu

Razlog tome je što članovi ovog Odbora iz redova naprednjaka nisu konsultovani u vezi sa nacrtom zaključaka Izveštaja poverenika. Osim naprednjaka, predstavnici svih ostalih stranaka ostali su do završetka sednice.

Predsednica Odbora Vesna Marjanović (DS) kaže za „Blic“ da je sednica zakazana u skladu sa poslovnikom, i da je na dnevnom redu bio Izveštaj poverenika.

– Poslovnik nalaže da Odbor predloži zaključke. Kako bismo bili efikasniji, ja sam svakom članu odbora, na vreme, dostavila nacrt zaključaka, čije su izmene mogli da predlože proteklih dana, a o njima smo mogli da pričamo i na samoj sednici. Međutim, članovi odbora iz SNS kazali su da oko nacrta zaključaka nisu konsultovani, i pored svih mogućnosti koje su imali, odlučili su da napuste sednicu i praktično blokiraju rad Odbora – kaže Marjanovićeva.

Ona kaže da je smatrala da je bilo efikasnije da Odbor, pre same sednice, ima nešto „na papiru“, o čemu bi se na današnjoj sednici i razgovaralo i raspravljalo.

– Zameraju što ih nisam pitala za mišljenje u vezi sa nacrtom zaključaka, iako takvi obavezu nemam ni ja ni predsednik nilo kog drugog odbora. Kada to postane praksa svuda, i ja ću se tako ponašati – priča Marjanović.

Ona kaže da je ovakvo ponašanje besmisleno, da ima  za cilj da dezavuiše institucije i disciplinuje opoziciju.

Vladimir Đukanović poslanik SNS i član Odbora za kulturu i informisanje kaže da predsednica Odbora zloupotrebljava i privatizuje, kao i da nije voljna da se konsultuje sa članovima odbora. On joj zamera to što članovi nisu kosultovani oko nacrta zaključaka u vezi sa Izveštajem poverenika Šabića.

– Izveštaj poverenika je dobar, ali neki zaključci nemaju veze sa Odborom. Svi zajedno smo mogli da se saglasimo oko zaključaka, usvojimo ih, i imamo saglasje oko njega. Na ovaj način kao da neko želi da nas potceni – priča Đukanović.

On kaže da loših komentara na izveštaj nema, da je čitav posao oko usvajanja zaključaka mogao da bude završen danas, ali da SNS u izradi zaključaka nije učestvovao.

– Mi smo ipak najveća stranka, normalno je da nas konsultuju. Po poslovniku predsednik Odbora to ne mora da radi, ali Odbor nije nečije privatno vlasništvo i želimo da on radi dobro i efikasno – ističe Đukanović.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević ocenio je postupak članova SNS „neodgovornim ponašanjem i delanjem“.

– Napuštanje sednice poslanika SNS nije stav tih poslanika prema Vesni Marjanović već prema Povereniku (Rodoljubu Šabiću) i njegovom izveštaju za 2014. godinu koji nas upozorava na kršenje prava pod naprednjačkom vlašću –  rekao je Pavićević, istakavši da u oblasti zaštite podataka o ličnosti vlada anarhija.

On je kazao i da poverenik Šabić i ombudsman Saša Janković u Skupštini Srbije treba da dobiju jasnu podršku za svoj rad koji je usmeren na institucionalno delovanje.

Šabić: Najčešći razlozi za žalbe – ćutanje organa vlasti i ignorisanje zahteva

Poverenik Šabić kaže da se beleži pozitivan trend u oblasti slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja, ali da je i dalje „enormno“ veliki broj žalbi. On je naveo da je od donošenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja pre 10 godina do danas progres u ovoj oblasti evidentan, ali da ogroman broj žalbi ne daje razloga za zadovoljstvo.

– Problema je mnogo i broj žalbi moramo da smanjimo. Ne možemo da savladamo problem ažurnosti, 4.000 žalbi smo imali prošle godine. Postoji realna mogućnost da se smanji broj žalbi u dogledno vreme uz malo dobre volje i bolju komunikaciju – rekao je Šabić.

Kako je precizirao, dve trećine žalbi rešava se jednom intervencijom poverenika, najveći broj razloga za žalbu – u 90 odsto slučajeva je ćutanje organa vlasti i ignorisanje zahteva, a problem je i prinudno izvršenje odluka Poverenika.

– Povereniku nisu potrebna veća ovlašćenja, već da onaj koji ima ovlašćenja samo radi svoj posao – rekao je on navodeći da bi trebalo menjati Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

 Foto: Emil Čonkić 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend