18. maj 2015.

Nismo nadležni da platimo veštačenje

dadaMinistarstvo pravde tvrdi da nema zakonskog osnova da finansira istragu o ubistvu naše novinarke. Budžet Državnog veća tužilaca predviđa ovakve slučajeve, a za ovaj treba 33.000 evra


Državno veće tužilaca je nadležno da odobri novac za superveštačenje dokaza u Holandiji u slučaju smrti novinarke Dade Vujasinović – saznaju „Novosti“. Ovo se, pored ostalog, navodi u odgovoru Ministarstva pravde poslatom početkom maja Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koje je od resornog ministarstva tražilo 33.000 evra za ovaj postupak.

Prema postojećem zakonu, navodi Ministarstvo pravde, Državno veće tužilaca određuje i odbrava sredstva u te svrhe i za takve slučajeve, a u skladu sa svojim budžetom. Ako, i kada, novac bude odobren, Više javno tužilaštvo će zatražiti i od porodice da omogući da se sačuvani materijalni dokazi, poput fotelje sa tragovima krvi, kao i puška – pošalju Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu.

Kompletna dokumentacija o ovom slučaju ranije je prevedena i poslata u Holandiju. Ovaj haški institut trebalo bi da pomogne u pronalaženju ključnog odgovora u ovom slučaju – da li je novinarka ubijena ili se ubila.

Glavni dokaz su dva takozvana filcana čepa izvađena iz tela novinarke, a superveštačenje treba da ukaže da li to znači da su bila dva pucnja, pa otud i dva čepa (što može da znači da je ubistvo) ili je reč o dva dela istog čepa. U drugoj situaciji to znači da je bio jedan pucanj, pa je moguće i samoubistvo.

U Srbiji su do sada obavljena dva veštačenja. Jedno je tvrdilo da je posredi samoubistvo, drugo da je ubistvo. Holandski stručnjaci trebalo bi da daju svoju ocenu o tome. Komisija za ispitivanje smrti novinara preporučila je tužilaštvu da je neophodno da se uradi superveštačenje kako bi se utvrdilo koji je od dva nalaza tačan.

– Članovi komisiji ne mogu ništa da rade bez rezultata superveštačenja – rečeno je „Novostima“.

Komisija je od početka imala problem kada je reč o slučaju Dade Vujasinović. Dugo se tragalo za dokazima. Kesa u kojoj su čuvane dramlije (sačma), olovne kuglice izvađene iz tela novinarke, sada sporni čepovi… bila je zagubljena. Posle mukotrpnog traženja nađena je u ormaru pripadnika MUP, koji je radio na predmetu, ali je u međuvremenu umro.

Naši istražni organi su izvesno vreme tragali za institucijom koja bi pristala da veštači dokaze iz slučaja od pre 20 godina, ali i koja zadovoljava dve reference – da poseduje balistiku i sudsku medicinu. Institut u Hagu ove kriterijume zadovoljava, a imaju i svetsko iskustvo i kredibilitet.

Samoubistvo, pa ubistvo

Slučaj je sa mrtve tačke pokrenut početkom 2009. godine, na zahtev Republičkog javnog tužioca. Do tada je vođen kao samoubistvo. Preokret je nastao posle nalaza balističara Vlade Kostića koji tvrdi da najbitniji elementi ovog veštačenja ukazuju da se u ovom slučaju najverovatnije radi o ubistvu, a naročito kad se ima u vidu da su u telu pokojne pronađena dva filcana čepa, što ukazuje da su u nju ispaljena dva sačmena snopa koja su formirala veoma tešku ranu.

Otežana istraga

Istragu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, kao i rad vladine Komisije koja rasvetljava ubistva novinara u Srbiji, u slučaju Dade Vujasinović otežava i to što mnogi akteri iz tog perioda, posebno oni bliski njoj, nisu više među živima. Pored toga, dokumenti o njenoj smrti su stihijski pravljeni, dosta su nedorečeni, puni nedostataka, suprotnih činjenica…

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend