20. jul 2015.

Janković: Medijska sloboda se ne može zasnivati na herojima

576753_sasa-jankovic200215ras-foto-emil-conkic012_fZaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da je stanje medijskih sloboda u regionu i delu Evrope zabrinjavajuće loše i da je potrebno obezbediti bolju zaštitu medijskih poslenika

Prema njegovim rečima, pretpostavka za slobodu medija je demokratsko društvo, ali demokratija ne može postojati bez razumnog stepena slobode medija i izražavanja.

„Koliko je sloboda medija uslov za demokratsko društvo, toliko je i posledica”, rekao je Janković.

On je rekao da sloboda medija nije privilegija već nužnost i da medijima ta sloboda mora biti garantovana, kako bi građani sebi omogućili ostale slobode.

Janković je rekao da sloboda medija od medijskih radnika zahteva povišen stepen otpornosti na pritiske i dodao da mnogi od njih odolevaju pritiscima, ali da ima i onih koji su deo problema, a ne rešenja.

“U takvoj situaciji moj je posao da posmatram kako se država pozicionira, da li pruža podršku onima koji gaje kritičku misao ili onima koji otkrivaju domaće i strane neprijatelje i koji svoj patriotizam skupo naplaćuju”, rekao je Janković.

On je istakao da se odnos vlasti ne može ceniti prema tome kakvi se zakoni donose ili kakve izjave daju, uz opasku da će se retko čuti negacija potrebe za slobodom medija, ali da praksa pokazuje drugačiju sliku.

Prema njegovim rečima, odnos vlada prema kritičkim medijama je indikator postojanja ili nedostatka slobode medija i izražavanja.

Janković je, navodeći da izveštaji različitih tela pokazuju da je u dobrom delu Evrope stanje u medijima zabrinjavajuće loše, rekao da je izgradnja institucija ključna, ali da dosta zavisi i od pojedinaca.

“U medijima je čovek, novinar, urednik, vlasnik medija osoba od koje ključno zavisi pitanje slobode medija”, rekao je Janković.

Dvodnevnu konferenciju je organizovao Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend