24. feb 2015.

Janković: Tekst u „Odbrani“ spin i stvaranje privida sukoba

sasajankovicZaštitnik građana Saša Janković izjavio je da tekst u listu „Odbrana“, glasilu Ministarstva odbrane Srbije, u kojem je on optužen da napada Vojsku Srbije, predstavlja pokušaj spina i stvaranje privida sukoba dva državna organa

„Besmisleno je da ministar (Bratislav) Gašić u odbranu svojih grešaka ispred sebe potura navodnu brigu za bezbednost predsednika Vlade, pa Ministarstva odbrane, Vojske, države“, rekao je Janković za „Blic“.

Janković je ukazao da pojedinci u Ministarstvu, naročito Gašić, direktor Vojnobezbednosne agencije (VBA) Petar Cvetković i „jedan njegov bliski saradnik“, svesno ili nesvesno prave ozbiljne nezakonitosti i nepravilnosti na štetu garantovanog prava građana.

Ombudsman je dodao da je celokupan budžet Kancelarije zaštitnika građana 171 milion dinara za sve aktivnosti, a Ministarstvo odbrane ima 118 miliona samo za rad Uprave za odnose s javnošću.

„Ako je ovaj tekst krajnji domet odnosa s javnošću Ministarstva odbrane, onda je stvarno moram da se pitam da li tolike pare treba da se troše na stvaranje privida sukoba dve državne institucije“, kazao je Janković uz ocenu da to „nije pravi nivo“ lista „Odbrana“ i Ministarstva, koje je „ipak mnogo više od nekolicine rukovodilaca“.

Povodom incidenta na prošlogodišnjoj Paradi ponosa kada je pretučen premijerov brat, zaštitnik građana kaže da šef državnog organa koji bi po Ustavu i zakonu morao da se podvrgne kontroli, umesto toga kaže: „Ne dam, i ne možete mi ništa!“.

„Naš pravni sistem ne poznaje takvo stanje, već kaže: organ vlasti dužan je da dostavi sve dokumente zaštiniku građana, dužan je da odgovori, da sarađuje“, naglasio je Janković.

1 komentar za: “Janković: Tekst u „Odbrani“ spin i stvaranje privida sukoba

  1. igor

    časopis „Odbrana“ je deo zastarele, ali i dalje jako efektivne vojne bezbedonosne mašinerije, koja nažalost još uvek nije razmontirana. Nadam se da će doći dan kada će ovaj časopis nestati u svakom smislu.

    24. феб 2015. at 12:50

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend