24. feb 2016.

Kako podići medijsku pismenost mladih u Srbiji

projekat_medijska_pismenostPilot kampanja posvećena podizanju medijske pismenosti među srednjoškolcima “Ako imaš šta da kažeš- reci”, završena je

Za šest meseci koliko je trajala, đaci su razvijali nove školske sajtove, kreirali filmove i pravili školske časopise, jačajući i unapređujući medijsku pismenost mladih u srednjim školama.

Projekti srednjoškolaca predstavljeni su u Trećoj beogradskoj gimnaziji, jednoj od devet srednjih škola u Srbiji, koje od septembra učestvuju u toj pilot kampanji.

Članovi školskih sekcija predlagali su teme u oblasti medijske pismenosti, a uz stručnu pomoć profesora izradili su nekoliko novih, medijski pismenih školskih sajtova, modernizovali školske časopise i producirali i emitovali nekoliko video filmova. Studenti završne godine režije Fakulteta dramskih umetnosti producirali su tri kratka filma posvećena jačanju medijske pismenosti srednjoškolaca i mladih.

Kampanju je finansirala EU, a Delegacija EU u Srbiji i Ministarstvo kulture, u saradnji sa Trećom beogradskom gimnazijom, Karlovačkom gimnazijom i Ekonomsko-trgovinskom školom iz Paraćina pokrenuli su kampanju septembra 2015 u nameri da učenici srednjih škola posvete više pažnje osnovama medijske pismenosti, kritičkom razmišljanju, proveravanju informacija, razlikovanju informacija od reklame.

Prezentaciji projekata srednjoškolaca prisustvovali su šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend