24. feb 2016.

KRIK plaća porez i sam odlučuje o pričama

krik_logoMinistar zdravlja Zlatibor Lončar na današnjoj konferenciji za novinare nije želeo da odgovori na pitanja da li je stan na Novom Beogradu kupio ili dobio na poklon od članova zemunskog klana

Umesto odgovora ministar je rekao kako je bitnija tema to da li KRIK plaća porez i izneo niz neistina optužujući KRIK da uzima pare u Sarajevu, koje zatim donosi u Beograd. Rekao je i da se u Sarajevu daju nalozi KRIK-u kako da radi.

„Građane interesuje da li vi plaćate porez. Kad uzmete pare u Sarajevu pa dođete u Beograd, je l prijavite to? Je l platite porez? Mora država da živi od nečega. Pa kad dobijete tamo instrukcije koga ćete, šta ćete i kako ćete da napravite, to građane interesuje“, rekao je Lončar.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK kao neprofitna nevladina organizacija finansira se iz donacija i svoje poreske obaveze uredno izmiruje u skladu sa zakonskim propisima. Donatori, bilo da su međunarodne fondacije ili čitaoci našeg sajta, sredstva uplaćuju na bankovni račun organizacije. Informacije o osnivanju i donatorima KRIK-a su javne i nalaze se na našem sajtu.

KRIK je član međunarodne novinarske mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) sa sedištem u Sarajevu, koja je finansijski pomogla osnivanje i razvoj KRIK-a. Ministar Lončar je verovatno mislio na ovu organizaciju kada je rekao da novinari KRIK-a dobijaju „instrukcije“ u Sarajevu.

Podsetili bismo i na to da je današnji nastup ministra Lončara u sukobu sa njegovim jučerašnjim pojavljivanjem na televiziji Pink. On je juče optužio KRIK da objavljuje priče koje diktira smenjeni načelnik UKP-a Rodoljub Milović, a danas izjavio da nam naređenja daju u Sarajevu.

KRIK ne dobija instrukcije ni od koga. Novinari KRIK-a sami biraju svoje teme i imaju nezavisnu uređivačku politiku. Sa mrežom OCCRP često zajednički radimo na pričama, posebno kada su u pitanju međunarodna istraživanja u kojima sarađujemo sa kolegama iz drugih zemalja. Ali i tada svaka organizacija odlučuje o sadržaju na svom sajtu.

Postavlja se, međutim, pitanje zašto ministar zdravlja pokreće ove teme, posebno jer plaćanje poreza i mediji ne spadaju u njegovu nadležnost.

Redakcija KRIK-a smatra da time ministar Lončar pokušava da fokus javnosti skrene sa naše priče i izbegne da građanima Srbije objasni svoj odnos sa zemunskim klanom.

Ova pitanja ministra shvatamo i kao vrstu pretnje i pritisak na naš rad.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend