06. mar 2015.

Kampanja protiv novinara koji istražuju malverzacije u sportu

loptaNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava najdublju zabrinutost i ogorčenje zbog sve većeg pritiska na novinare koji se bave istraživačkima novinarstvom. Ovoga puta, nedopustiva kampanja se vodi protiv novinara koji istražuju malverzacije u sportu. Ta kampanja je otišla toliko daleko da se „normalnim” smatra da pripadnici navijačkih grupa sprečavaju novinare, na konferencijama za medije, da postavljaju pitanja.

U ambijentu, koji potpuno odudara od zvaničnih opisa o pravnom okviru,  ključna je tema novinar  koji se usudio da istražuje, a ne ono što istražuje. Umesto da predstavnici institucija deluju u pravcu rešavanja problema od javnog interesa, „delovanje” institucija se prepušta navijačkim grupama i osobama iz parapolitičkog miljea čiji je interes da pravna država nastavi da ćuti.

Koliko daleko ide kampanja, a ona nije prva, govore optužbe da su istraživački novinari bahati i da su neprijatelji zemlje. To implicira podelu na neprijateljske novinare, one koji imaju kritički odnos prema vlasti i prijateljske koji nemaju nikakav profesionalni otklon prema predstavnicima vlasti, pa su samim tim vidjeni kao patriote.

NUNS podseća na poslednji konkretan slučaj kada je ekipa Reportera B92, koja radi u sastavu Insajdera, pokrenula ključna pitanja funkcionisanja sportskih klubova

NUNS podseća na poslednji konkretan slučaj kada je ekipa Reportera B92, koja radi u sastavu Insajdera, pokrenula ključna pitanja funkcionisanja sportskih klubova. U javnom diskursu, medjutim,  tema nije to, tema je priča o navodnim uvredama  urednice Insajdera Brankice Stanković upućenim novinaru Bete. Razume se, to takodje treba da bude predmet javne debate, ali je neshvatljivo da  deo medija pristaje, bez sumnje, uz odobravanje zainteresovanih strana iz sportskih i političkih krugova, na potpunu zamenu i teme i teze. Umesto da traže odgovore na pitanja od javnog interesa, bave se hajkom na novinarku koja hajke živi godinama unazad uz policijsko obezbedjenje i to iz sličnih razloga.

NUNS poziva  kolege na solidarnost u borbi za stvaranje uslova u kojima objektivno izveštavanje o svim temama od javnog interesa neće biti proglašavano neprijateljskim delovanjem. Poslovi kojima se bave fudbalski i drugi sportski klubovi nisu privatni poslovi. U tim  poslovima  troši se novac svih građanki i gradjana Srbije. To je dodatni razlog za pojačano interesovanje javnosti za ove probleme. Na žalost upravo su te teme i povod za zastrašivanje novinara. Bez adekvatne reakcije nadležnih institucija pojedini sportski klubovi i navijačke grupe godinama ostaju nedodirljivi a neformalna moć koju imaju ostaje iznad zakona i izvan javne kontrole.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend