06. mar 2015.

O bezbednosti odlučuje država

reporterB92 zahteva od MUP Srbije da javno saopšti razloge zbog kojih je autorki Insajdera Brankici Stanković dodeljeno obezbeđenje.

U zvaničnom dopisu poslatom MUP-u navodi se da je ovaj odgovor bitan, kako se to pitanje više ne bi koristilo u pokušajima diskreditacije i daljeg ugrožavanja bezbednosti novinara.

U međuvremenu, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da, prema bezbednosnim procenama nadležnih službi, Brankica Stanković mora da ima obezbeđenje.

Sve je kulminiralo istupom Nebojše Čovića koji je javno ismevao odluke o dodeljivanju obezbeđenja novinarki B92.

Tim povodom, novinari B92 postavili su pitanje i premijeru Srbije kako reaguje na javni poziv Čovića i Milorada Vučelića da se Brankici Stanković ukine policijska zaštita.

„O bezbednosti odlučuju neki drugi organi, a pošto smo analizirali sa MUP-om na poslednjioj sednici biroa, gospođi ili gospođici obezbeđenje ostaje. Tako da su neki drugi organi nadležni za to pitanje“, rekao je Vučić.

U međuvremenu oglasio se i NUNS.

„Ta kampanja je otišla toliko daleko da se ‘normalnim’ smatra da pripadnici navijačkih grupa sprečavaju novinare, na konferencijama za medije, da postavljaju pitanja… Koliko daleko ide kampanja, a ona nije prva, govore optužbe da su istraživački novinari bahati i da su neprijatelji zemlje… Poslovi kojima se bave fudbalski i drugi sportski klubovi nisu privatni poslovi. U tim poslovima troši se novac svih građanki i gradjana Srbije. To je dodatni razlog za pojačano interesovanje javnosti za ove probleme… Isticanje navodnih uvreda samo je zamena teza na koju deo medija u Srbiji pristaje, bez sumnje, uz odobravanje zainteresovanih strana iz sportskih i političkih krugova“, smatraju u NUNS-u.

Podsetimo, B92 je juče zatražio od MUP-a da javno saopšti zašto je Brankici Stanković dodeljeno obezbeđenje.

Povod je istup čelnika Crvene zvezde Nebojše Čovića, koji činjenicu da urednica „Insajdera“ živi pod konstantnim obezbeđenjem pokušava da iskoristi za diskreditaciju novinara.

U emisiji „Teška reč“ na televiziji Pink emitovanoj dan nakon emisije „Reporter“, Nebojša Čović, član uprave Zvezde, nekoliko puta je doveo u pitanje i opravdanost policijskog obezbeđenja pod kojim Brankica Stanković živi već šestu godinu.

Podsećamo da postoje službene beleške MUP-a i Tužilaštva u kojima su navedena saznanja o tome da je kupljen snajper za likvidaciju novinarke Brankice Stanković, a da iza toga stoji jedan okrivljeni organizator kriminalne grupe.

Pročitajte još: Hoće da sklone temu iz javnosti

ANEM: Bezočni poziv na linč

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) osudila je nastavak kampanje protiv Televizije B92, posebno redakcija „Insajder“ i „Reporter“, i pozvala nadležne „da obezbede puno ostvarivanje medijskih sloboda i slobode izražavanja“.

ANEM u saopštenju podseća da je B92 u ponedeljak emitovala prvu emisiju novog serijala „Reporter“, koja se bavila poslovanjem najvećih srpskih fudbalskih klubova.

Ta asocijacija pita koje su bile prave namere čelnika i uprava klubova Crvena zvezda i Partizan, koji u saopštenjima pozivaju navijače da „javno kažu šta misle o pokušaju rušenja kluba od strane B92“, istovremeno dovodeći u pitanje to što novinarka Brankica Stanković ima zaštitu policije.

ANEM ocenjuje i da se, kada se ima u vidu zašto Stanković ima policijsko obezbedjenje, „ono što rade čelnici i uprave klubova ne može razumeti drugačije nego kao bezočni i otvoreni poziv na linč“.

Asocijacija je iskazala solidarnost sa kolegama koje su se „našli na udaru napada“ i pozvala nadležne da spreče da se, na način neprimeren demokratskom društvu, medijska debata o stvarima od javnog interesa guši pretnjama upućenim novinarima i pritiscima na njih.

Vučić: Nemam snage, ni podrške za privatizaciju klubova

Vučić je izjavio da preuzima odgovornost za to što nema privatizacije sportskih klubova, da nema dovoljno snage, ni podrške da sprovede privatizaciju Partizana i Crvene zvezde.

Vučić je na konferenciji za medije u Vladi Srbije rekao da očigledno nema dovoljno autoriteta, ni snage kako bi omogućio da se ta privatizacija sprovede.

On je objasnio da, kada god to pomene i kada to pitanje pokrene, izostaje podrška, niti bilo ko reaguje na najgrublje reči koje mu se upućuju čim pomene privatizaciju Zvezde i Partizana.

Vučić je dodao i da očigledno niko nije za to u Srbiji i da se mnogi raduju kada slušaju reči poput „Vučiću p. . . . u“.

„Moj posao je da radim i da ga obavljam najbolje što mogu i to ću raditi i u budućnosti“, rekao je i dodao da je progurao najvažnije stvari, ali da je po ovom pitanju udario u zid.

Na pitanje da li će Brankica Stanković i dalje imati obezbeđenje, Vučić je rekao da obezbeđenje ostaje i da je to u nadležnosti MUP- a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend