03. nov 2015.

Karadžić: Savet nema pravo da drži lekcije

REM regulatorno-telo-za-elektronske-medije-rem_660x330Goran Karadžić kritikovao je Savet za borbu protiv korupcije zbog stava REM treba da pokrene postupke protiv televizija koje su prenosile proslavu SNS-a

Predsednik REM-a je agenciji Beta rekao da Savet za borbu protiv korupcije nema ovlašćenja da Regulatornom telu „drži lekcije“ i da će predložiti da na sledećoj sednici REM razmatra saopštenje Saveta.

„Mene samo interesuje odakle Savet za borbu protiv korupcije crpi legitimitet da bude nadregulatorno telo regulatornom telu, da nas uče šta treba i kako treba da se radi“, rekao je Karadžić.

U petak, 30. oktobra Savet za borbu protiv korupcije saopštio je da je REM dužan da dosledno i u skladu sa zakonom postupa prema „svim nesavesnim televizijskim stanicama“ i da odlukom da ne pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti televizija koje su prenosile političke manifestacije, ne doprinosi uvođenju reda u sistem javnog informisanja.

„Mi smo imali kao tačku dnevnog reda predlog da se pokrenu postupci protiv televizija i zauzeli smo stav kakav smo zauzeli, sa njim možete da se slažete ili da se ne slažete, ali nije REM sveta katolička inkvizicija da neko upre prstom i da ga mi sutra zapalimo“, istakao je Karadžić.

Savet REM-a je 21. oktobra nakon tročasovne sednice utvrdio da je setom novih medijskih zakona prestalo da važi Opšte obavezujuće uputstvo za emitere i da stoga ne postoji osnov da se pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti televizija koje su direktno prenosile proslavu sedam godina od osnivanja Srpske napredne stranke.

„Mnogi nisu pročitali ono što su trebali da pročitaju u Službenom glasniku, ne prate zakonodavstvo i podzakonske akte. Dakle, to je bila tačka dnevnog reda i mi smo objasnili zašto nismo pokrenuli postupke“, kazao je on.

Karadžić je naveo i da ne može da razume odakle je Savet za borbu protiv korupcije zaključio da su televizije Hepi, Studio B i Pink, koje su prenosile godišnjicu SNS „nesavesne“ i dodao da je takav voluntarizam neprihvatljiv u ozbiljnim društvima.

„Ali ističem, ovo je samo moj lični stav i ja ću na sledećoj sednici Saveta REM-a u sredu, predložiti da se razgovara o ovom saopštenju i da mi kao Savet donesemo izvesni zaključak“, rekao je Karadžić.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend