09. dec 2015.

Klečanje i druge prostačke šale

big_1443455278--Bratislav-Gasic-korupcija-CINSKonsultantkinja za rodnu ravnopravnost Olgica Milojević ocenjuje da je novinarka B 92 bila žrtva psihičkog zlostavljanja u prisustvu javnosti, odnosno televizijskih kamera

Batislav Gašić ući će u istoriju Srbije kao prvi političar kog je seksistički vic koštao ministarskog položaja. Novinarka B 92 Zlatija Labović u Trsteniku čučnula je kako ne bi bila u kadru, da bi joj ministar dobacio: „Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu”.

„Ja se u ime Vlade Srbije izvinjavam novinarki, ali to nije dovoljno. Gašić posle ovoga više ne može da ostane ministar”, izjavio je juče premijer Srbije. Gašićev ružan gest nije branio niko, a Zorana Mihajlović, koja se nalazi na čelu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost pri Vladi Srbije, za „Politiku” kaže:

„Dobro je da se moj kolega izvinio zbog svoje nepristojne izjave prema jednoj ženi. I ovo govori da moramo još puno da radimo na promeni ponašanja prema ženama. Zajedno – i žene i muškarci”.

Zlatija Labović juče nije bila voljna da za „Politiku” govori o tome zašto nije odmah reagovala na ministrov prostakluk, a nismo saznali  ni kako je moguće da je javnost za događaj saznala tek deset sati kasnije, kada se video o tome pojavio na vebu. Za B 92 je juče rekla da je „bila u šoku” i da veruje „da smo zabeležili jednu istorijsku izjavu koja će obeležiti jedno vreme”, ali je otkrila i da „ministar takav odnos već mesecima pokazuje prema kolegama sa B 92 izbegavajući postavljena pitanja i bežeći od mikrofona”.

– Zvao me je sinoć da se izvinjava i nije lagodno kada vas ministar nazove oko 23 sata, pre svega nije ni pristojno. Ali nisam ni očekivala pristojnost – pokazao je šta misli o novinarima i ženama – kaže ona.

U izjavi za naš list je jedino rekla da za sada nema nameru da podigne privatnu tužbu protiv Gašića i dodala da to neće raditi bez konsultacija sa svojom medijskom kućom.

NOVOSADSKI PLAKATI

Novi Sad je prethodnog vikenda oblepljen plakatima sa likom narodne poslanice Aleksandre Jerkov na kojima se ona na neprimeren i vulgaran način vređa. Plakati na kojima je napisano „Ko o čemu, Nana o poštenju! Još uvek autonomašica”, pojavili su se na ulazu u Novi Sad iz pravca Beograda, kao i u centru grada, a na njima nema nikakvog potpisa niti naznake ko ih je napravio. Tim povodom juče se oglasila Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, koja je ocenila da je nedopustivo da se protiv Aleksandre Jerkov vodi „takva vrsta kampanje koja predstavlja klasičnu diskriminaciju na osnovu pola. Takođe, nedopustivo je i da se prizemnim i uvredljivim aluzijama implicira na bilo koje drugo lično svojstvo”, kaže Janković.

Konsultantkinja za rodnu ravnopravnost Olgica Milojević tvrdi da je novinarka B 92 bila žrtva psihičkog zlostavljanja u prisustvu javnosti, odnosno televizijskih kamera i izražava nadu da je premijer Vučić prepoznao koliko je mizoginija ukorenjena u našem društvu i da upravo zbog toga želi da kazni Gašića i tako da primer ostalima da se seksizam ne toleriše.

Stručnjaci koji se bave rodnom ravnopravnošću ističu da živimo u patrijarhalnoj kulturi u kojoj se žene posmatraju kao seksualni objekti. Većina medija pre će objaviti provokativne ili golišave fotografije ministarke, nego slike iz njenog kabineta. Nekoliko dana nakon inauguracije Kolinde Grabar Kitarović izbio je diplomatski skandal jer je uredništvo „Informera” na naslovnu stranu stavilo golišave fotografije žene za koju je tvrdio da je hrvatska predsednica.

I nemačka štampa je objavila slike Angele Merkel, snimljene na nudističkoj plaži u vreme kada je nemačka kancelarka imala 18 godina, dok su britanski tabloidi prikazali fotografije vojvotkinje Kejt Midlton kako se sunča u toplesu. Bez obzira na visinu položaja na kojem se nalaze i zakone kojima se štiti integritet i privatnost ličnosti, žene se u većini društava tretiraju kao seksualni simboli.

Slučaj Gašić nije prvi skandal ove vrste u novijoj istoriji Srbije. Vuk Obradović smenjen je sa mesta potpredsednika srpske vlade nakon što ga je poslanica stranke čiji je bio predsednik, Ljiljana Nestorović, optužila za seksualno uznemiravanje. Nikad nije do kraja razjašnjeno da li je vlada Zorana Đinđića imala nizak stepen tolerancije za seksualno uznemiravanje, ili je Vuk Obradović skupo platio svoje pogrešno pozicioniranje u sukobu Đinđića i Vojislava Koštunice. Javnost nikad nije saznala zašto je profesor Slaviša Orlović u martu prošle godine razrešen funkcije prodekana za kvalitet, samovrednovanje i naučnoistraživačku delatnost Fakulteta političkih nauka: zbog seksualnog uznemiravanja studentkinje ili zbog „nemogućnosti saradnje dekana i uprave fakulteta sa njim”, kako je napisano u predlogu za razrešenje ovog profesora. B 92 se juče obratio upravo ovom profesoru za komentar Gašićeve „pošalice”: pohvalio je gest premijera Vučića kao „adekvatan” i dodao da će njegov potez „učiniti da se ovakve stvari više ne događaju”.

Mizogini komentar ministra Gašića nije prvi sličan ispad u javnoj sferi. Zorana Mihajlović dobila je od bivšeg sekretara Demokratske stranke Aleksandra Šapića „savet” da smanji težinu.

I nisu muškarci jedini koji tako „dobacuju” ženama. Dramska spisateljica Biljana Srbljanović u martu prošle godine izabrala je da se ruga fizičkom izgledu novinarke RTV Pink Marijane Stevanović.

Biljana je za reporterku Pinka iz Kraljeva na tviteru napisala da je „očigledno imala tešku noć i problem sa paradontozom”. Svima koji su stali u odbranu novinarke „Pinka” Marijane Stevanović, koja je objasnila da je žrtva porodičnog nasilja, Biljana je poručila da nema nameru da se izvini jer je to „bespredmetno” i istakla da „ne može dalje da učestvuje u diskusiji sa ženama koje je optužuju za nekorektnost, pozivajući se na činjenicu da se nije porađala”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend