22. nov 2014.

Ko primenjuje novi zakon o finansiranju lokalnih medija, a ko ne? Primer opština Negotin i Knjaževac

sudjenje-sudstvo-presuda-sudovi-justicija-terazije-jpg_660x330_copyDugo očekivani novi Zakon o informisanju i medijima doneo je nekoliko novina u ovu oblast. Osim činjenice da će se država u potpunosti povući iz vlasničke strukture medija do 1. jula 2015. godine, čini se da je najznačajniji pomak napravljen u načinu finansiranja medija.

Sa modela direktnog finansiranja, novi zakon predvidja model projektnog finansiranja, čime bi trebalo da se u potpunosti ograniči upliv vlasti u uredjivačku politiku medija.

Da će se vlast, a pogotovu lokalna, teško odreći uticaja na medije, dokaz je i poslednji Javni konkurs za dodelu sredstava u oblasti javnog informisanja, koji je 5. avgusta 2014. raspisala opština Negotin.

„Iako je pomenuti konkurs opštine Negotin raspisan četiri dana posle usvajanja novog Zakona o javnom informisanju u Skupštini Srbije, i dan posle objavljivanja Zakona u Službenom glasniku, dakle, uprkos što im je bilo poznato da je novim zakonom uspostavljeno konkursno, transparentno projektno sufinansiranje medija, opštinska uprava Negotina je raspisala konkurs na način suprotan zakonu”, samo je jedan od zaključaka iz Saopštenja Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), kojim je ovo udruženje reagovalo na sporni konkurs.

I Udruženje novinara Srbije (UNS) je reagovao Saopštenjem, u kome se, izmedju ostalog, kaže da javna glasila poput štampanih medija, radio stanica i nezavisnih produkcija ne smeju biti izuzeta iz Konkursa i da je ograničavanje konkursa samo na „elektronske medije (televizijske programe)“ neprihvatljivo i u suprotnosti sa zakonom.

U odgovoru udruženjima, iz opštine Negotin su se oglasili saopštenjem u kome se navodi da ih u trenutku raspisivanja konkursa “nisu obavezivale odredbe novog Zakona”, jer u trenutku raspisivanja Konkursa, novi zakon nije stupio na snagu, pozivajući se na član 149 pomenutog zakona, u kome se kaže da on stupa na snagu 8 dana od objavljivanja u službenom glasniku.

Uprkos činjenici da je ceo konkurs sproveden u vreme kada je na snazi bio novi zakon i po proceduri suprotnoj ovom zakonu, konkurs nije poništen i sproveden je u delo. Po njemu je opštinsko veće na sednici održanoj 4. 9. 2014. donelo Rešenje o raspodeli sredstava u oblasti javnog informisanja.

1 komentar za: “Ko primenjuje novi zakon o finansiranju lokalnih medija, a ko ne? Primer opština Negotin i Knjaževac

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend