24. feb 2016.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja: Nezakoniti konkursi Novog Kneževca i Aleksandrovca

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i PU ‘’Lokal pres’’ neće predložiti svoje kandidate za članove konkursne komisije u opštinama Novi Kneževac i Aleksandrovac, poštujući stav da ne učestvuju u radu komisija u opštinama i gradovima čiji javni pozivi nisu u skladu sa Zakonom o informisanju i medijima

Opština Novi Kneževac raspisala je 9. februara Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za 2016. godinu. Ograničivši pravo učešća samo na medije koji imaju sedište na teritoriji ove opštine, Novi Kneževac je prekršio Zakon o javnom informisanju i medijima, kao i Pravilnik o o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja koje je doneo ministar kulture i informisanja.

Opština Aleksandrovac raspisala je 9. februara Konkurs za sufinansiranje projekata kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja na teritoriji Oštine Aleksandrovac u 2016. godini. Suprotno Zakonu i Pravilniku ova opština je odlučla da sufinansira „informisanje o redovnom radu i aktivnostima organa opštine Aleksandrovac i aktuelnim dešavanjima od značaja za život i rad građana na teritoriji opštine Aleksandrovac” kao i “informisanje o manifestacijama, kulturnim i drugim programima koji se organizuju pod pokrovitelјstvom ili u saradnji sa opštinom Aleksandrovac”.

Kako ni nakon reagovanja Koalicije novinarskih i medijskih udruženja opštine Novi Kneževac i Aleksandrovac nisu uskladile konkurs sa Zakonom, Koalicija je odlučila da ne učestvuje u radu komisija za izbor projekata koji će se sufinansirati iz budžeta ovih opština.

Kragujevac-Beograd-Novi Sad, 23. februar 2016.
Nezavino udruženje novinara Srbije
Udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija ANEM
Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ‘’Lokal pres’’

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend