10. okt 2015.

Kolegijum Privrednog suda i NUNS: Peconi zloupotrebio Happy TV

Posle prošlonedeljne objave na Happy televiziji, čiji je vlasnik Predrag Ranković Peconi, da predsednica Privrednog suda u Pančevu Speranca Jančić, zajedno sa svojim suprugom Aleksandrom, kontinuirano sprovodi organizovane kriminalne radnje, Kolegijum ovog suda u saopštenju je ocenio da se protiv predsednice Suda ne vodi nijedan krivični, prekršajni, disciplinski ili drugi postupak. Nezavisno udruženje novinara Srbije takođe je upozorilo Regulatorno telo za elektronske medije da TV Happy na ovaj način grubo narušava Etički kodeks i Zakon, a najavljeno je i podnošenje prijave

Televizija Happy je 2. i 3. oktobra pozvala gledaoce da joj se jave ako imaju informacije o navodno nedozvoljenim radnjama predsednice Privrednog suda u Pančevu Sperance Jančić i njenog supruga, sada advokata i bivšeg višeg tužioca, kao bračnog para koji te radnje sprovodi kao organizovane kriminalne radnje. Nekoliko dana kasnije, 7. oktobra, oglasio se i Kolegijum Privrednog suda preko saopštenja u kojem postupak TV Happy ocenjuje kao direktan napad na koleginicu, njenu porodicu, ali i sve nosioce pravosudnih funkcija, podsećajući da je nezavisnost sudstva vrednost zaštićena Ustavom i Zakonom. Sudije su naglasile i kako niko u medijima ne sme da se oglasi krivim pre pravosnažne odluke suda. U saopštenju se navodi i da je učestalim emitovanjem „paušalne i neargumentovane konstatacije“ grubo i direktno učinjeno grubo kršenje ljudskih prava i prekršena pretpostavka nevinosti, uz naglašavanje da se protiv predsednice Privrednog suda Sperance Jančić ne vodi nijedan krivični, prekršajni, disciplinski ili drugi postupak.

Kolegijum Suda je, navodi se, na osnovu drugih objava TV Happy zaključio da su napadi na Sud rezultat nezadovoljstva presudom koju je upravo u sporu između d.o.o „VIACOM TIM“ iz Beograda i Luke „Dunav“ donela upravo Speranca Jančić. Inače, Predrag Ranković Peconi, koji je vlasnik Televizije Happy, slovio je i kao jedan od akcionara Luke „Dunav“. Kolegijum Privrednog suda u Pančevu u saopštenju ističe da se nameće i pitanje da li sudija pre postupanja u određenom predmetu treba da se raspita „koliko je moćna koja od parničnih stranaka, pa da u tom smislu vodi postupak, da ne bi bio izložen šikaniranju i ugrožavanju psihičkog i fizičkog integriteta”, uz poziv svim državnim organima da preduzmu mere u cilju zaštite integriteta sudija.

Povodom ovog slučaja, u sredu, 7. oktobra, oglasilo se i Nezavisno udruženje novinara Srbije, koje je upozorilo Regulatorno telo za elektronske medije da Happy TV krši Etički kodeks i Zakon o elektronskom informisanju, optužujući Sperancu Jančić bez, kako se navodi, predočavanja bilo kakvih dokaza. NUNS je istakao da podržava izveštavanje po profesionalnim standardima i pozvao uredništvo i vlasnika Happy TV Predraga Rankovića Peconija da se pridržavaju Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga i da ne zloupotrebljavaju televiziju zarad ličnih obračuna. NUNS je najavio da će protiv Happy TV podneti i prijavu Regulatornom telu za elektronske medije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend