24. jun 2016.

Konzumiranjem tabloida postajemo sve manje građani

TRIBINA_02_SMPanel diskusija na temu „Nastanak tabloidnog čoveka – marginalizacija kulture“ u okviru Beogradskog festivala Evropske književnosti

Da bi postojao tabloidni čovek, mora da ga stvori tabloidna vlast. To je upravo početak prirodnog ili neprirodnog bluda koji prethodi stvaranju tabloidnog čoveka.

Niko se ne rađa tabloidan, svi smo mi na početku neispisane tablice a onda zapravo ulazimo u taj poredak tabloidnosti koji nam nameće vlast. Ove teme uopšte ne bi ni bilo da nam vlast nije ovakva kakva je, jer ona zapravo vlada tabloidima. Ovde nije reč samo o čitanju tabloida, ni o tome da su skoro sve televizije sa nacionalnom frekvencijom tabloidizovane i da su baš one najveći proizvođači tabloidne svesti. Reč je o tome da konzumiranjem tabloidnog sadržaja postajemo sve manje građani, izgubivši svaki kodeks vrednosti za koji bi mogli da se uhvatimo – rekao je filozof Ivan Milenković na početku sinoćne panel-diskusije „Nastanak tabloidnog čoveka – marginalizacija kulture“ u Domu omladine.

Pomenuti panel održan je u okviru Beogradskog festivala Evropske književnosti, koji se ove godine održava po peti put pod motom „Najbolje od svega. Najbolje za sve“ i slovi za jedan od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Ključni cilj ovog festivala jeste da predstavi najvažnija dela i najvažnije pisce savremene srpske i evropske književnosti, ali i da pokaže kako je vrhunskoj književnosti potrebna nova moderna i multimedijalna tačka promocije knjiga i pisaca, ideja i čitanja.

– Taj tabloidni čovek o kome govorimo nije samo žrtva manipulacije koju serviraju neki moćni ljudi, već je saučesnik u sopstvenom propadanju kao i u nanošenju zla nekom drugom. Trenutak nastanka tabloida kod nas je druga polovina osamdesetih godina. To je onaj trenutak kada tom „malom čoveku“ štampani mediji i televizija počinju da ukazuju na onog „drugog“, u etničkom i verskom smislu, i tog „drugog“ predstavljaju kao izvor zla, kao izvor svih njegovih problema – izjavio je novinar i kolumnista Teofil Pančić.

Sociolog Ivana Spasić osvrnula se na „srpsku izuzetnost“ u obrnutom značenju koju je, kako je navela, primetila u izlaganju dvojice prethodnih govornika.

– Tabloide nismo izmislili mi nego Englezi i oni su u svakom slučaju nastali tamo gde je medijsko tržište bilo najrazvijenije. U vrednosnom smislu ja se slažem sa Teofilom, ali je pitanje da li možemo govoriti o tabloidnoj vlasti u tom smislu. Nisam sigurna da ono što se dogodilo osamdesetih godina, što je bez svake sumnje bilo pomeranje javnog diskursa, možemo nazvati tabloidizacijom – završila je Spasić.

 Foto: Stanislav Milojković 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend