21. okt 2015.

Kopač tuži nedeljnik zbog njene slike sa burkom

Poljska premijerka Eva Kopač tužila je jedan list zbog naslovne strane na kojoj je prikazana ona odevena u avganistansku burku. Osim toga, na naslovnoj strani, uz sliku je i poruka kako će ona Poljacima prirediti pakao po naređenju iz Berlina

Eva Kopač je pod udarom kritike opozicije pošto se nije kategorično usprotivila planu Brisela za razmeštanje izbeglica u članicama Evropske unije.

Nedeljnik vSjeći, koji se u tom broju bavio izbeglicama i kvotama za njihovu relokaciju po članicama Evropske unije, na naslovnu stranu izvukao je i izjavu lidera konzervativne opozicije Jaroslava Kačinjskog da Poljaci treba prvo da pomogne najbližima, zatim narodu, a tek onda ostalima.

Premijerka na naslovnoj strani u naručju drži eksploziv, odevena je u plavu burku a otkrila je samo lice.

„Eva Kopač prirediće nam pakao po naređenju Berlina“, naslov je koji dominira preko fotomontaže premijerke.

Kopač je tužila izdavača nedeljnika Jaceka Karnovskog i sam nedeljnik za kaljanje ugleda zato što su je prikazali kao teroristu sa eksplozivom, javljaju poljski mediji.

Danas je prijem tužbe potvrdio i nadležni Okružni sud u Varšavi a premijerka zahteva izvinjenje i novčanu odštetu koju će proslediti u dobrotvorne svrhe.

Nedeljniku bliskom opozicionim konzervativcima ovo nije prva tužba, pošto se poznata televizijska novinarka Monjika Olejnjik sudi zbog naslovne strane na kojoj je prikazana pored poslednjeg komunističkog predsednika Poljske, generala Vojćeha Jaruzelskog uz napis da deca agenata tajne totalitarne policije i funkcionera prošlog režima vladaju medijima u Poljskoj.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend