21. okt 2015.

Britanska novinarka i aktivistkinja nađena mrtva u Istanbulu. Turski mediji: Samoubistvo. Prijatelji: Ona je ubijena

dzeklin satonSmrt novinarke i aktivistkinje Džeklin En Saton (50), koja je pronađena obešena u toaletu aerodroma „Ataturk“ u Istanbulu, uzbudila je duhove od Australije, preko Bliskog istoka, do Londona. Dok turski mediji navode da je Satonova izvršila samoubistvo, njeni prijatelji, kolege, saradnici uvereni su da je – ubijena 

Satonova je doputovala u Istanbul „Turkiš erlajnsom“ na letu TK-1986 oko 10 sati po lokalnom vremenu u subotu uveče. Trebalo je da nastavi za irački grad Irbil oko ponoći, ali se nije ukrcala na let. Tri ruska putnika su nešto kasnije pronašla njeno telo u toaletu.

Turska agencija Anadolija objavljuje da se Džeklin Saton uznemirila kad je propustila let, a nije imala novca da kupi novu kartu, i da se ubila. Njeni prijatelji i kolege, međutim, ne veruju u takvu verziju.

Satonova, koja je ranije radila u Bi-Bi-Siju, u mnogim humanitarnim organizacijama i Ujedinjenim nacijama, govorila je pet jezika, uključujući i arapski. Pre smrti je pohađala doktorske studije pri Centru za arapske i islamske studije Australijskog nacionalnog univerziteta. Istraživala je međunarodnu razvojnu podršku ženama u medijima u Iraku i Avganistanu između 2003. i 2013. Od jula do tragične smrti je bila angažovana na terenskim istraživanjima u Irbilu.

Misterija smrti Satonove putem društvenih mreža dobija globalni odjek. Džejn Pirs, predstavnica Svetskog programa za hranu u Iraku, izražava nevericu na navode turskih medija:

– Jednostavno, ne verujem novinskim izveštajima – piše ona.

Mnogi zahtevaju „ne samo lokalnu, već međunarodnu istragu“. Irački novinar Mazin Elijas, koji je radio sa Satonovom smatra „neverovatnim“ da je osoba takvog entuzijazma digla ruku na sebe:

– Satonova je bila odličan menadžer, kojoj je teško moglo da se dogodi da propusti let. Nije to devojčica, to je žena. Ako mi kažu: „Ubila se“, ja odgovaram: „Ne, to nije tačno, neko je ubio Džeki“ – zaključuje novinar.

Prethodnik poginuo

Satonova je u trenutku smrti bila direktor Instituta za izveštavanje u mirnodopskim i ratnim uslovima. Samo pet meseci ranije njen prethodnik na toj poziciji poginuo je u eksploziji automobila-bombe u Bagdadu. Prošle nedelje mu je održana komemoracija u Londonu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend