10. nov 2015.

Krivična prijava zbog napada na ekipu „Politike”

Policija Božidara Filipovića tereti za ugrožavanje sigurnosti. – Spisi predmeta prosleđeni Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu

Inspektori Odeljenja za javni red i mir beogradske Policijske stanice Vračar podneli su krivičnu prijavu protiv Božidara Filipovića kojom ga sumnjiče za ugrožavanje bezbednosti. On je prošle sedmice napao novinarsku ekipu „Politike” koja je izveštavala o eksploziji bombe u zgradi u Trnskoj ulici broj 4 u Beogradu. Prethodno, policija je saslušali sve učesnike ovog incidenta. Krivična prijava juče je dostavljena Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, pa se uskoro očekuje saslušanje svih učesnika i očevidaca incidenta.

Podsećamo, Božidar Filipović pritvorio je na petnaestak minuta u stanu u kojem živi ekipu „Politike”, novinarku Danijelu Vukosavljević i fotoreportera Dragoslava Žarkovića, koji su bili na zadatku u pomenutoj zgradi. Filipović je u kućnom pritvoru pod elektronskim nadzorom zbog sumnje da je napao policajca. U stan u kojem živi, novinari su ušli na njegov poziv, u nadi da će dobiti više informacija o eksploziji bombe koja se desila desetak sati ranije.

Filipović je novinarki i fotoreporteru našeg lista pretio rečima „olovom ću vas napuniti pa da vidimo ko će onda da piše tekst”. Kazao je i da je iskopao četiri groba ispred kuće. Jednom od momaka koji je bio u njegovom stanu doviknuo je da zaključa vrata i stane na njih da naše kolege ne bi mogle da izađu. U stanu su kada je ušla ekipa „Politike”, već bili novinari dnevnog lista „Alo”, koji sutradan, međutim, o ovom incidentu nije izvestio svoje čitaoce.

Napad na ekipu „Politike” osudila su i novinarska udruženja. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je protest i od nadležnih pravosudnih organa zatražilo da kazne počinioca ovog skandaloznog nasrtaja na novinare koji su obavljali profesionalni zadatak. Reagujući povodom incidenta, Udruženje novinara Srbije (UNS) zahtevalo je da počinioci budu kažnjeni u skladu sa zakonom i podsetilo da je Krivičnim zakonikom propisano da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Autor: M. D.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend