26. sep 2016.

Legija krunski svedok?

Na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije pred Specijalnim sudom u Beogradu danas će svedočiti Milorad Ulemek Legija, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije. Prvi put od ubistva premijera Ulemek će se na jednom suđenju pojaviti kao svedok, što znači da prema zakonu mora da govori istinu

Milorad Ulemek je u toku istrage početkom 2014. dao svoj iskaz Tužilaštvu za organizovani kriminal, što je prema oceni medija bilo ključno da se posle više godina zastoja istraga ubistva Slavka Ćuruvije pokrene. Ovo je potvrdio I tadašnji tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević na konferenciji u Vladi Srbije 14. januara 2014. povodom hapšenja okrivljenih za učestvovanje u ubistvu Ćuruvije.

„Danas uhapšeni Ratko Romić i Milan Radonjić su s Radomirom Markovićem ubili Ćuruviju. Do ovih informacija smo došli na osnovu iskaza svedoka koji je odlučio da progovori. Reč je o Miloradu Ulemeku Legiji“, rekao je tada Radisavljević.

LEGIJIN MOTIV DA PROGOVORI

Bivši komandant JSO-a Milorad Ulemek Legija u zatvoru je od 2. maja 2004, kada se sam predao. Kaznu služi u najbolje čuvanom delu požarevačkog zatvora Zabela, dva puta je tražio da bude prebačen u drugi zatvor gde će imati češće posete i blaži režim. To mu nije odobreno.

Ulemek će na suđenje optuženima za ubistvo Ćuruvije biti doveden iz zatvora Zabela, gde služi kaznu zatvora od 40 godina za ubistvo premijera Zorana Đinđića, ubistvo bivšeg predsednika predsedništva Srbije Ivana Stambolića, četvorostruko ubistvo na Ibaskoj magistrali i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi, kao i za zločine Zemunskog klana.

Ostaje da se vidi da li će Ulemek ponoviti svoje iskaze protiv optuženih za ubistvo Ćuruvije.

Nastavak suđenja na kom bi trebalo da svedoči Ulemek zakazan je za 14.30 u Specijalnom sudu. Reporter Insajder.neta će pratiti današnje suđenje. 

Šta je Legija rekao?

Najvažniji deo svedočanje Milorada Ulemeka trebalo bi da bude vezan za sastanak koji se dogodio desetak dana pre ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Prema navodima optužice, koje su prenosili mediji, Ulemek je tužiocu rekao da je na poziv načelnika resora DB-a Radomira Markovića helikopterom doleteo sa Kosova u Beograd.

Marković je na tom sastanku od Ulemeka tražio da „ukloni jedno lice koje trenutno svojim neprijateljskim delatnostima ozbiljno ugrožava bezbednost države“. Kako se navodi u delovima optužnice koje su mediji prenosili, Ulemek je u prvom trenutku odbio zadatak pravdajući se obavezama na Kosovu.

Sastanak je bio u kancelariji pomoćnika načelnika DB-a Franka Simatovića. Simotović je takođe trebalo da bude saslušan kao svedok u ovom postupku, ali se na nekoliko poziva suda nije odazvao.

UBISTVO

Slavko Ćuruvija ubijen je u prolazu zgrade u kojoj je živeo, 11.aprila 1999, u vreme NATO bombardovanja.

Prema navodima optužnice, Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritika nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti“.

Dvadesetak dana kasnije Ulemek je ipak ponudio da njegova jedinica izvrši zadatak, ali mu je odgovoreno da je to „već završeno“.
On tvrdi, da je kasnije zaključio da je reč o Ćuruviji.

Prema Ulemekovom iskazu, Marković je jednom prilikom, govoreći o „navigatorima“ koji će Ulemeku biti dodeljeni za jednu novu akciju, rekao: „Ovi Radonjini, što su ubili Ćuruviju“.

Po izlasku sa tog sastanka, Ulemek kaže da je u hodniku zatekao Ratka Romića i Miroslava Kuraka i da je tada shvatio da su to ljudi o kojima je Marković govorio.

Nekoliko dana pošto je Legija dao iskaz Tužilaštvu 2014, Milan Radonjić, bivši šef beogardskog DB-a, i Ratko Romić, opertivac, su u hapšeni i od tada su u pritvoru. Miroslav Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana poternica.

Istraživanje Insajdera o tome kako su funkcionisale tajne službe objavljeno je u serijalu Službena tajna 2008.

U javnosti se nagađalo o motivima Milorada Ulemeka da progovori. Nagađalo se da se nagodio s Tužilaštvom o boljim uslovima u zatvoru, pa čak i o smanjenju kazne.

NOVINAR SLAVKO ĆURUVIJA

Slavko Ćuruvija je kao novinar i urednik bio oštar kritičar režima Slobodana Miloševića.

Slavko Ćuruvija napustio je mesto glavnog i odgovornog urednika u državnom dnevniku Borba i 1994. osnovao Nedeljni telegraf. Početkom 1996. osniva prve privatne dnevne novine u Srbiji Dnevni telegraf, a kasnije i magazin Evropljanin.

Dnevni telegraf je, uz još nekoliko medija, 1998. zabranjen, a novine su nakon toga štampane u Crnoj Gori. Ćuruvija je zbog svog novinarskog i uredničkog rada 1999. osuđen na pet meseci zatvora, ali je ipak, sprečeno sprovođenje te kazne.

Ubijen je 1999.

Nekadašnji specijalni tužilac Miljko Radisavljević je demantovao ova nagađanja.

„On je odlučio da progovori o ovom ubistvu. Želeo bih da napomenem da je to svedočenje bilo bezuslovno… Nikakve koristi nije dobio, a govorio je veoma iscrpno o ovom slučaju“, naglasio je tužilac na konferenciji 2014. posle hapšenja dvojice optuženih.

I sam Ulemek je u iskazu govorio o motivima da svedoči. „Danas sam 10-15 godina stariji, iskusniji, a deceniju sam proveo u samici.

Imao sam dovoljno vremena da analiziram sve ovo što se dešavalo.Nemam nikakav lični interes. (…) Ćuruvija nije bio lice koje je ugrožavalo državu.Smatram da su i Služba i Jedinica zloupotrebljeni na najstrašniji način“, prenele su Novosti u martu prošle godine.

Kao jedan od motiva, početkom 2014, Blic objavljuje tvrdnje neimenovanog izvora iz istrage da je Legija odlučio da svedoči zbog osvete Radomiru Markoviću. Navodno mu nije oprostio što je u istrazi tokom akcije Sablja rekao da su Ivana Stambolića ubili i atentat na Vuka Draškovića izveli pripadnici JSO-a pod komandom Ulemeka, a po naređenju Slobodana Miloševića.

U međuvremenu, Ulemek je dva puta, 2014. i u maju 2016, tražio blaže uslove i prebacivanje u drugi zatvor, ali bez obzira na dobro vladanje zatvorska uprava i sud mu to nisu odobrili.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend