29. mar 2015.

Ljubica Gojgić: Problemi u medijima su problemi i građana

ljubica gojgićProblemi koje imamo mi u medijima, a imamo ih, zapravo su problemi i vas građana, jer ste uskraćeni za informaciju na osnovu koje donosite odluke, kaže novinarka Radija B92 Ljubica Gojgić. Ona ocenjuje da postoji veći pritisak na medije, ali i manje otpora novinara

Govoreći o situaciji o medijima, ona je rekla da je dobra poruka koja se juče mogla čuti na konferenciji OEBS-a -da je napad na novinare zapravo napad na društvo.

Problemi koje imamo mi u medijima, a imamo ih, zapravo su problemi i vas građana, a ne problemi branše, kaže Gojgić. „Ono što mi ne možemo da vam prenesemo to je uskraćena informacija, na osnovu koje vi donosite neke važne, životne odluke“.

Ne mogu da kažem da me je zvao neko od političara da mi kaže ovo smeš, ovo ne smeš, naravno ne znam da li su druge zvali, rekla je Gojgić govoreći o pritiscima na medije. „Ja to nisam u velikoj meri osećala, jer sam radila u redakciji koja je do tada stajala iza svoga novinara… Svaka vlast hoće da pritiska novinare, novinar mora tome da se odupire“, kaže.

Čini mi se da imamo veći pritisak, koji dolazi iza najveće podrške građana i konstelacije odnosa u Vladi, a sve manji otpor nas iz profesije, kaže Gojgić. Lakše bismo uredili naše međusobne odnose kada bi sa naše strane bilo više otpora, mi smo na to obavezni, dodaje.

„Srbija je dobila teže uslove

Srbiji ne samo što se ne „gleda kroz prste“, nego su Beogradu postavljeni teži uslovi u procesu pristupanja nego što su to bili za neke druge zemlje, rekla je Gojgić komentarišuči izjavu šefice evropske diplomatije.

Federika Mogerini je u intervjuu za list Danas odbacila tvrdnje da Evropska unija „gleda kroz prste“ Srbiji kada je reč o unutrašnjim reformama, zbog spremnosti Beograda da se reši pitanje Kosova.

„Ne mora nikakve dokaze da nam daje Federika Mogerini, svi znamo da je tako. Ne da se Srbiji ne gleda kroz prste, nego ja mislim da su sigurno teži uslovi nego za neke druge zemlje, sigurno teži nego za Hrvatsku“, kaže Ljubica Gojgić.

To je tako zbog specifičnosti ovog regiona i EU, i što su kriterijumi za pridruživanje pooštreni, ocenjuje ona.

Srbija nema bilo kakve olakšice, a to vidimo sa otvaranjem ovih pregovaračkih poglavlja, navodi Gojgić, dodajući da postoje i lakša poglavlja od kojih se moglo krenuti.

„Postoje poglavlja za koje je Srbija spremna, kao što je finansijska kontrola, ali insistira se da će put biti onaj najteži. Počeće se od Kosova, što je ključna stvar u tom procesu, nastaviće se preko pravosuđa i ljudskih prava, što je temelj nekih budućih odnosa… Tako da ne mora da nam daje nikakve dokaze da će taj put biti i lak i brz“, kaže Gojgić.

Upitana o zahtevima da Srbija uskladi svoju spoljnu politiku sa EU, a naročito u odnosu prema Rusiji i ukrajinskoj krizi, Ljubica Gojgić kaže da se to već dešava.

Kada se pričalo o tome ko će biti naslednik Ketrin Ešton, onda su oni koji nisu bili za izbor Federike Mogerini govorili da nije dovoljno oštra prema ukrajinskoj krizi, da je preblaga prema Rusiji, podseća Gojgić. Vidimo da se vrlo brzo da se vratila na pravi put, kaže.

„Ti pozivi da Srbija uskladi svoju politiku su passe, to se već dešava, i mislim da se ova Vlada tome ne protivi, i da je hiljadu puta rečeno da je usklađivanje spoljne politike sa politikom EU obaveza koja se ispunjava tokom pregovora o članstvu“.

Gojgić je podsetila da, pri tom, poglavlje o spoljnoj politici još nije ni u najavi da će da bude otvoreno, ali usklađivanja idu tokom pregovora.

O padu helikoptera, Miri Marković…

Komentarišući najavu u pojedinim medijima o formiranju stranke Mire Marković, rekla je da misli da to nije realno i da ona ne bi mogla da bude reprezent levice u Srbije. Scenario povratka Mire Marković mi ne deluje realno, kaže Gojgić.

Osvrnuvši se na pad helikopotera Vojske Srbije, u kom je poginulo sedam osoba, među kojima i beba, ona je podsetila da je načelnik Generalštaba rekao da ćemo imati neke vesti o tome za tri dana, a onda je čitav slučaj prebačen na Tužilaštvo.

„Postoji izreka od davnih dana – ako hoćeš nešto da ne istražiš, ne dovršiš, samo formiraj komisiju“, rekla je Gojgić. Nesumnjivo da je reč o tragediji, a što je duže vreme od trenutka tragedije do neke zvanične verzije istine, to je veći prostor za sumnje i spekulacije, kaže Ljubica Gojgić.

Novinarka B92 kaže da su se u vezi sa padom aviona Erbas u Francuskoj iz sata u sat saopštavale informacije, i to prema nekom utvrđenom redu i da u takvoj jednoj situaciji onda nema prostora za teorije zavere i spekulacije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend