17. sep 2015.

Mađarska vlada da kazni policajce koji su pretukli novinare RTS

nuns logoNezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje jučerašnji postupak mađarske policija koja je primenila nasilje prema izveštačkoj ekipi RTS, i poziva Vladu ove susedne države da se javno izvini novinarima srpskog Javnog servisa, i utvrdi odgovornost policajaca koji su pretukli novinare

NUNS poziva kolege iz Evropske federacije novinara, Mađarskog udruženja novinara i Sindikata novinara Mađarske da javno osude ovaj brutalni čin ometanja koji predstavlja grubo kršenje elementarnih prava i sloboda novinara koje garantuju međunarodne konvencije.

Juče popodne, mađarski policajci su pendrecima povredili troje članova novinarske ekipe RTS. Snimatelja Vladana Hadži Mijailovića policajci su bacili na zid i udarali pendrekom po glavi i leđima, a zatim su mu slomili kameru. Pretučen je i snimatelj tona Miroslav Đurašinović, kojem su oštetili opremu. Novinarki Jovani Đurović je povređena ruka. Prema njenoj izjavi, ekipa RTS-a je napadnuta u trenutku dok se nalazila u međuprostoru između policijskog kordona i grupe migranata.

Sekretarijat NUNS-a

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend