04. jun 2015.

Matić: Dugo će se suditi za smrt Ćuruvije

veran maticDirektor Fonda B92 Veran Matić, izjavio je da i na Kosovu treba formirati komisiju za rasvetljavanje sudbine nestalih srpskih novinara

„Voleo bih da se na Kosovu pokrene jedna ovakva komisija. Veoma ozbiljno ću razgovarati o tome i sa predstavncima vlade Kosova, o srpskim novinarima koji su nestali tokom bombardovanja. Čini mi se da je to ovde veliki tabu, ali se i ovde mora dogoditi, jer će se jedino tako dokazati demokratičnost vlade“, rekao je Matić u emisiji „Razgovor“ na kanalu RTK2.

Matić je rekao da je siguran da će biti opstrukcije tokom suđenja u slučaju Ćuruvija i da će suđenje dugo trajati, ali da je ubeđen da će biti dokazano ko je naručio ubistvo, ko ga je organizovao i ko je za njega izdao nalog.

„Radimo i na slučaju ubistva Milana Pantića i Dade Vujasinović, zatim radnika RTS-a“, rekao je Matić.

Matić je takođe rekao i da je pristao na zahtev premijera Srbije Aleksandra Vučića da pomogne u slučaju braće Bitići, ali pod određenim uslovima – da se promeni tužilaštvo, da se oformi i tim koji bi sarađivao sa američkim istražnim organima, koji rade paralelnu istragu i pravnim timom porodice Bitići.

„Veoma je važno da se svi oni koji se pominju u ovom slučaju, a to su visoki oficiri MUP-a, potpuno distanciraju kako ne bi uticali na svedoke, jer postoji mnogo indicija da su uticali na svedoke. Ovo je veoma važan slučaj i kao simbol, ne samo zarad saradnje sa SAD nego i zbog nas samih“, rekao je Matić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend