24. avg 2014.

Matić: RRA odobrila promenu vlasništva u B92

veran maticPredsednik Upravnog odbora B92 Veran Matić izjavio je juče, nakon što je Komisija za zaštitu konkurencije rešila da ispita kako je došlo do promene vlasničke strukture u toj kompaniji 2010, da je to učinjeno po odobrenju nadležne Republičke agencije za radiodifuziju.

„Ono što komisija sada ispituje je da je pored naše prijave, koju je RRA odobrila, i naš akcionar, kompanija Astonko, trebalo da dodatno prijavi koncentraciju Komisiji za zaštitu konkurencije“, naveo je Matić u saopštenju za javnost i dodao da B92, kao neko ko nije stranka u ovom postupku, a na osnovu svog razumevanja Zakona o zaštiti konkurencije, smatra da takva obaveza nije postojala te očekuje da će i Komisija utvrditi isto.

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak ispitivanja promene vlasničke strukture Radiodifuznog preduzeća B92 iz 2010. godine, koje je tada kupila kiparska firma Astonko Holdings Limited preko svog istoimenog preduzeća u Beogradu. Matić prekjuče nije imao komentar na zaključak Komisije a Tanjugu je izjavio da Komisija treba da radi svoj posao. Inače, u zaključku o pokretanju postupka komisija navodi da su se u periodu od 2006. do 2009. godine dokapitalizacije u B92 sprovodile izdavanjem novih akcija, a najznačajnija je sprovedena oktobra 2010, nakon koje je, kako se navodi, firma Astonko stekla 85 odsto vlasništva u B92.

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak ispitivanja promene vlasničke strukture Radiodifuznog preduzeća B92 iz 2010. godine, koje je tada kupila kiparska firma Astonko Holdings Limited preko svog istoimenog preduzeća u Beogradu.

Promena vlasničke strukture nije prijavljena Komisiji za zaštitu konkurencije, niti je ispitana, što je zakonska obaveza, navodi se u zaključku i dodaje se da je Komisija upoznata sa problemom nedovoljne transparentnosti vlasništva u srpskim medijima. Taj se problem, objašnjava se, manifestuje registrovanjem privrednih društava u inostranstvu kako bi se ona kasnije pojavila kao osnivači domaćih društava koja postaju vlasnici domaćih medija, a s ciljem da se prikriju pravi vlasnici.

Bez odobrenja komisije takve kupovine medija mogu dovesti do stvaranja ili jačanja dominantnog položaja, čime se konkurencija na tržištu medija može značajno ograničiti, narušiti ili sprečiti, konstatuje se u zaključku. Ukoliko se u postupku utvrdi da je do koncentracije došlo bez odobrenja komisije, što je inače propisano zakonom, ona može da naloži učesnicima da podele privredno društvo, otude akcije ili udele, da raskinu ugovor ili preduzmu neke druge radnje kako bi se uspostavilo stanje pre nastale koncentracije, navedeno je u saopstenju.

Predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Goran Karadžić nije juče želeo da komentariše ocenu iz izveštaja Komisije za zaštitu konkurencije da je to telo prekršilo Zakon o radiodifuziji kada je odobrio promenu vlasništa u Radiodifuznom preduzeću B92. On je rekao da ne žeh to da kometarište dok je postupak u toku.

Mali: Nemam vlasničkog udela u B92

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali odbacio je juče tvrdnju medija da je vlasnik 22 odsto Radio televizije (RTV) B92. „Apsolutno nije tačno. Ne znam odakle vam to, svakakva pitanja sam čuo, ah to još nisam“, rekao je Mali novinarima u Beogradu na pitanje da li je tačno da je vlasnik 22 odsto udela RTV B92

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend