24. avg 2014.

Jevtić i Šlumberže: Zaštititi novinare

jevic i slumbezeMinistar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i ambasador OEBS-a na Kosovu Žan-Klod Šlumberže zatražili su, nakon susreta i razgovora u Kosovu Polju, da se reši slučaj nestanka srpskih novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića.

Dalibor Jevtić je naglasio da je izgradnja međusobnog poverenja građana i institucija nemoguća sve dok se ne rasvetle zločini počinjeni na Kosovu. Povodom godišnjice nestanka novinara u opštini Orahovac, Jevtić je naveo da mediji imaju važnu ulogu u društvu i njihovi predstavnici moraju biti zaštićeni.

„Ja sam uvek za to da mediji imaju potpunu slobodu u svom radu. Pronalaženje počinioca ili dobijanje odgovora na to šta se desilo sa nestalim novinarima pre 16 godina je nešto što će doprineti ne samo pravdi i istini, već i zaštiti novinarske profesije“, kazao je Jevtić.
Ambasador OEBS-a na Kosovu Žan-Klod Šlumberže, izjavio je da je važno da se rasvetli sudbina nestalih novinara u opštini Orahovac i osudio svaki oblik napada na medijske radnike.

„Novinarska profesija zaslužuje veliko poštovanje. Tužno je što se posle 16 godina ne zna ništa o njima. Takvi zločini se, nažalost, dešavaju svuda u svetu, juče je ubijen novinar u Iraku što je takođe jako tužno“

„Novinarska profesija zaslužuje veliko poštovanje. Tužno je što se posle 16 godina ne zna ništa o njima. Takvi zločini se, nažalost, dešavaju svuda u svetu, juče je ubijen novinar u Iraku što je takođe jako tužno“, rekao je Šlumberže.
Dalibor Jevtić je najavio regionalni sastanak predstavnika Vlada Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova, u cilju pronalaženja trajnog rešenja za interno raseljena lica.

Sastanak bi trebalo da bude održan početkom septembra u Prištini.

Jevtić je dodao i da kosovski sudovi moraju brže da rešavaju pitanje uzurpirane imovine, da bi raseljena lica mogla da se vrate svojim imanjima. Od policije, kako navodi, očekuje bolju zaštitu imovine povratnika, jer je imovinska bezbednost preduslov održivog opstanka.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend