24. avg 2014.

NUNS povodom nezakonitog konkursa za finansiranje medija opštine Negotin

nunsOpština Negotin nema nameru da poništi Konkurs za sufinansiranje medija iako su novinarska udruženja i pojedini zainteresovani mediji ukazali da je konkurs protivan Zakonu o javnom informisanju i medijima. Iako je pomenuti konkurs opštine Negotin raspisan četiri dana posle usvajanja novog Zakona o javnom informisanju u Skupštini Srbije, i dan posle objavljivanja Zakona u Službenom glasniku, dakle, uprkos što im je bilo znano da je novim zakonom uspostavljeno konkursno, transparentno projektno sufinansiranje medija, opštinska uprava Negotina je raspisala konkurs na način suprotan zakonu.

Na zahtev NUNS-a da se Konkurs povuče i uskladi sa Zakonom, umesto predsednika opštine Negotin Jovana Milovanovića, kome smo pre tri dana uputili pismo, danas je odgovorio predsednik opštinske Komisije za dodelu sredstava u oblasti javnog informisanja Marko Milosavljević koji tvrdi da Komisiju u trenutku raspisavanja Konkursa “nisu obavezivale odredbe Zakona”.

NUNS smatra da je ovakvo tumačenje, zapravo, pravna gimnastika čiji je cilj da po svaku cenu opravda ono što se ne može opravdati, a to je namera da se u “minut do 12” iskoristi stari, nepravedni i prevaziđeni način kako bi se odabranom mediju dodelio novac iz budžeta.

“Navedeni konkurs objavljen je na zvaničnoj internet stranici opštine Negotin dana 06.08.2014. godine i od tada je počeo da teče rok od 15 dana za podnošenje prijava. U mejlu koji ste nam uputili pozivate se na to da Komisija nije poštovala odredbe novog Zakona o javnom informisanju i medijima koji je objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije broj 83 dana 05.08.2014. godine. S obzirom da u članu 149. navedenog Zakona stoji da, ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, proizilazi da u trenutku raspisivanja Javnog konkursa, Komisiju koji je isti raspisala nisu obavezivale odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima”, objašnjava Milosavljević u odgovoru NUNS-u.

NUNS smatra da je ovakvo tumačenje, zapravo, pravna gimnastika čiji je cilj da po svaku cenu opravda ono što se ne može opravdati, a to je namera da se u “minut do 12” iskoristi stari, nepravedni i prevaziđeni način kako bi se odabranom mediju dodelio novac iz budžeta.

Pored toga, pomenuta pravna gimnastika ne pomaže ni zato što je konkursni rok za prijavu istekao 20. avgusta, punih sedam dana nakon stupanja na snagu novog Zakona o javnom informisanju. Sada sledi i rad opštinske Komisije koja treba da razmotri prispele prijave medija i donese konačnu odluku kome će biti dodeljeno 1,6 miliona dinara. To znači da će najduži i najvažniji deo konkursne procedure biti obavljen suprotno Zakonu.

Zbog svega ovoga, odmah nakon što je obavešten o spornom konkursu, NUNS je upozorio predsednika opštine Negotin Jovana Milovanovića na ključne zakonske manjkavosti koje je potrebno ispraviti. Vremena za to je bilo ali je, na žalost, uprava opštine Negotin očigledno odlučila da nastavi po svome. Suprotno zakonu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend