24. avg 2014.

SINOS i PROUNS zabrinuti zbog kažnjavanja lista Danas

sinosProfesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) veoma su zabrinuti zbog odluke Poreske uprave da zbog neprimenjavanja Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, beogradskom listu „Danas“ odmeri kaznu od pet miliona dinara.

Indikativno je da se na meti inspektora našla novina prepoznatljiva po svojoj profesionalnoj uređivačkoj politici i stranicama otvorenim za sve političke opcije i stavove. Kažnjavanje „Danasa“ može se čitati i kao poruka ostalim redakcijama, tim pre što nijedna medijska kuća, prema našim saznanjima, do sada nije bila izložena ovakvoj vrsti provere poreskih inspektora. Beogradski dnevnik inače, bio je i devedesetih godina drakonski kažnjen, tada po osnovu Zakona o informisanju.

Kažnjavanje „Danasa“ može se čitati i kao poruka ostalim redakcijama, tim pre što nijedna medijska kuća do sada nije bila izložena ovakvoj vrsti provere poreskih inspektora.

PROUNS i SINOS pozivaju nadležne inspekcije da provere i da li vlasnici medijskih kuća poštuju zakon kada je reč o potpisanim ugovorima sa radnicima, uplaćenim doprinosima za penziono i zdravstveno osiiguranje i redovnoj isplati zarada.

Javna je tajna da medju onima koji ignorišu svoje zakonske obaveze prednjače upravo mediji koje javnost ocenjuje kao „bliske vlastima“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend