24. avg 2014.

SINOS i PROUNS zabrinuti zbog kažnjavanja lista Danas

sinosProfesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) veoma su zabrinuti zbog odluke Poreske uprave da zbog neprimenjavanja Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, beogradskom listu „Danas“ odmeri kaznu od pet miliona dinara.

Indikativno je da se na meti inspektora našla novina prepoznatljiva po svojoj profesionalnoj uređivačkoj politici i stranicama otvorenim za sve političke opcije i stavove. Kažnjavanje „Danasa“ može se čitati i kao poruka ostalim redakcijama, tim pre što nijedna medijska kuća, prema našim saznanjima, do sada nije bila izložena ovakvoj vrsti provere poreskih inspektora. Beogradski dnevnik inače, bio je i devedesetih godina drakonski kažnjen, tada po osnovu Zakona o informisanju.

Kažnjavanje „Danasa“ može se čitati i kao poruka ostalim redakcijama, tim pre što nijedna medijska kuća do sada nije bila izložena ovakvoj vrsti provere poreskih inspektora.

PROUNS i SINOS pozivaju nadležne inspekcije da provere i da li vlasnici medijskih kuća poštuju zakon kada je reč o potpisanim ugovorima sa radnicima, uplaćenim doprinosima za penziono i zdravstveno osiiguranje i redovnoj isplati zarada.

Javna je tajna da medju onima koji ignorišu svoje zakonske obaveze prednjače upravo mediji koje javnost ocenjuje kao „bliske vlastima“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend