06. dec 2015.

Mediji važni u prevenciji nasilja nad ženama

Gordana Stevanovic mcrsMediji su važni u prevenciji nasilja nad ženama, jer mogu da podignu svest društva o tom problemu, izjavila je zamenica zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović pozivajući medije da izveštavaju i o tome da li su nasilnici procesuirani i kažnjeni

Stevanović je, posle predstavljanje rezultata istraživanja i publikacije „Mediji u Srbiji 2014. o rodno zasnovanom nasilju: Između stereotipa i zabave“ u Kulturnom centru Reks, rekla Tanjugu da mediji mogu dosta da doprinesu da se razume zašto neka žena postane žrtva porodičnog ili partnerskog nasilja, kao i zašto žena trpi nasilje.

Ona je kazala da mediji treba da izbegavaju kvalifikacije koje u slučajevima kada je žena žrtva nasilja na neki način opravdavaju nasilnika.

Takođe, mediji kada izveštavaju o nasilju nad ženama treba da uzimaju izjave i objašnjenja od profesionalaca odnosno stručnih ljudi za tu oblast, dodala je Stevanović.

Mediji ne treba da izveštavaju samo kada se nasilje desi već i kasnije, šta je bilo sa nasilnikom, da li je sankcionisan, da li je ženi pruzena podrška i pomoć i drugo„, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, na osnovu izveštaja o monitoringu  zaštitnika građana u 2014. vidi se da svega u 10 odsto slučajeva kada žena prijavi nasilje to bude procesuirano i stigne do tužilaštva.

I u tih 10 odsto slučajeva mediji treba da isprate na koji način je   nasilnik sankcionisan„, kazala je Stevanović.

Ona je izrazila očekivanje da će u narednom periodu biti što manje blagih i novčanih kazni za nasilnike.

 Foto: Medija centar Beograd 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend