07. dec 2014.

„Medijima isto kao kad je Vučić bio ministar“

Foto: Milan Obradović (Beta)

Foto: Milan Obradović (Beta)

Sociolog Jovo Bakić izjavio je večeras da je u Srbiji na delu autokratsko-oligarhijski sistem i ocenio da je situacija u medijima danas ista kao i 1999. i 2000. godine, kada je sadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić bio ministar informisanja Srbije.

„Kao što se sećamo, to vreme je bilo izuzetno teško za medije i za novinare, a i danas je slično“, rekao je Bakić na tribini u Novom Sadu.

On je ocenio da se na televizijama sa nacionalnom frekvencijom ne može čuti gotovo nijedan opozicioni glas i ocenio da izostajanje kritike vodi ka zatupljivanju i nestajanju javnosti.

Bakić je takve televizije nazvao „zagađivačima okoline koji emituju radijaciju“.

„Imamo monopol krupnih kapitalista na medijskom tržištu, a s druge strane tim monopolom rukovodi šef oligarhije. On (Aleksandar Vučić) koristi nekoliko televizija kao svoje privatne televizije“, rekao je Bakić.

Dodao je da su vlasnici pojedinih medija u Srbiji takozvani kontroverzni biznismeni, što je „eufemizam za kriminalce“.

Novinarka Danica Vučenić kazala je da se u poslednje dve godine oseća loše „u svojoj novinarskoj koži“.

„Ozbiljno razmišljam koliko je smisleno baviti se novinarstvom. Osećam se loše jer ja radim a moje kolege ne rade ono što treba da rade, poput Olje Bećković, Ljubice Gojgić“, navela je Danica Vučenić.

Glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk ocenio je da mediji danas imaju vrlo malo slobode, a još manje odgovornosti.

On je ocenio da danas u medijima ima mnogo više autocenzure nego cenzure. „To je ono na šta se pristaje ili ne pristaje“, poručio je Ćulibrk.

Večerašnju tribinu u Galeriji Matice srpske organizovala je novosadska kancelarija Evropskog pokreta u Srbiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend