18. maj 2016.

Medijska udruženja: Nad RTV se sprovodi političko nasilje

medijiPet novinarskih udruženja pozvalo je danas međunarodne organizacije da se oglase povodom novih smena na Radio-televiziji Vojvodine (RTV), ocenivši da su te smene posledica političkog pritiska vlasti i instrumentalizacije tog javnog servisa

Saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija (AOM).

Potpisnici saopštenja pozvali su međunarodne i nevladine organizacije da se oglase povodom „političkog nasilja“ koju vlast sprovodi nad RTV-om, njegovim urednicima i novinarima, ocenivši da događaji u toj kući u potpunosti dezavuišu ideju javnog servisa i pokazuju pravo lice vlasti u Srbiji.

„Posle smene programskog direktora Slobodana Arežine i ostavke, očigledno pod političkim pritiskom, generalnog direktora Srđana Mihajlovića, juče popodne je smenjeno i sedam urednika informativnog programa RTV-a, a konstantovana je i ostavka glavne i odgovorne urednice Prvog programa Televizije Novi Sad Marjane Jović“, navela su udruženja u zajedničkom saopštenju.

Dodala su da se očekuje da će danas i narednih dana biti nastavljeno sa „čišćenjem“ RTV od „nepodobnih“ urednika i novinara, i navela da se smene sprovode potpuno neprimereno – telefonskim pozivima i usmenim nalozima.

„Događaji u RTV u potpunosti podsećaju na početak devedesetih godina prošlog veka, kada je s tadašnje Radio-televizije Novi Sad otpušteno, na prinudni odmor poslato ili marginalizovano nekoliko stotina najuglednijih urednika i novinara koji nisu želeli da se stavi u službu Miloševićevog režima“, ocenjeno je u saopštenju.

Udruženja su najavila akcije u znak protesta protiv tih „skandaloznih događaja“, o čemu će javnost biti obaveštena.

BIRODI: Pretvaraju RTV u perjanicu vlasti

Biro za društvena istraživanja saopštio je da je najnoviji slučaj postizbornih smena u Radioteleviziji Vojvodine bez ikakve valjane evalucije rada javnog medijskog servisa argument u prilog tvrdnji da se javni medijski servisi pokušavaju da pretvore u perjanice vlasti.

U saopštenju se navodi da se javni servis pokušava pretvoriti u perjanicu vlasti po modelu TV Pink, kojem država putem diskrecionog odlučivanja obezbeđuje sredstava za rad, a što ta medijska kuća uzvraća prigodnim izveštvanjem o vlasti, na šta ukazuje monitoring izvšetavanja ove medijske kuće tokom izborne kampanje.

Saučesnik u procesu pretvaranja medija u perjanike je i Regulatorno telo za elektronske medije (REM), koji svojim ćutanjem i konfuznim postupanjem stvara ambijent u kojem se mediji osećaju nesigurnim, a oni koji imaju moć i kapital slobodnim da sa medijima rade šta žele i šta mogu, smatra BIRODI.

Biro traži od REM da javnost upozna sa monitorinzima RTV Vojvodine o ispunjavanju obaveza kao javnog servisa, odnosno monitoringom izveštavanja izborne kampanje javnih servisa i komercijalnih emitera sa nacionalnim frekvencijama.

BIRODI poziva novu upravu RTV Vojvodine da građane koji finansiraju javne servise upoznaju sa modelima i rezultatima evalucije rada urednika koji su smenjeni.

“Odgovornost i integritet svake vlasti se ogleda u garantovanju autonomije javnih medijski servisa koji su vlasništvo građana, jer ih oni finansiraju zarad pravovremenog, objektivnog i relevatnog informisanja”, navodi se u saopštenju.

UNS: Neprihvatljive ekspresne smene urednika

Udruženje novinara Srbije smatra neprihvatljivim ekspresne smene urednika Informativnog programa Radio-televizije Vojvodine (RTV) na srpskom jeziku iza kojih ne stoji nikakvo obrazloženje i ocena njihovog rada kao ni argumenti zbog čega su smenjeni.

U saopštenju UNS podseća da je u utorak popodne UO RTV prihvatio ostavku glavne i odgovorne urednice prvog programa televizije Marjane Jović i za vršioca dužnosti imenovao Nadu Kalkan, posle čega su usledile smene urednika kolegijuma informativnog programa na srpskom jeziku.

Udruženje novinara Srbije očekuje od UO RTV i novog rukovodstva programa da daju meritornu ocenu rada smenjenih urednika i upozorava da se prema njihovom radu mora odnositi s poštovanjem, a razloge za smenu obrazložiti činjenicama.

Prema stavu UNS, UO RTV i novo rukovodstvo programa moraju imati u vidu stav Programskog saveta RTV da je dosadašnji upravljački tim realizovao programsku koncepciju koja odgovara misiji i programskim ciljevima RTV.

U saopštenju UNS traži da novinari i urednici RTV koji su potpisali otvoreno pismo u kojem su izrazili zabrinutost da bi nagle i nejasne smene mogle da naruše stečeni ugled pokrajinskog javnog servisa, ne snose nikakve posledice zbog iznetih stavova.

Građanska Vojvodina: Smene samo početak velike čistke

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina smatra da „političko nasilje i smena 14 urednika na RTV predstavlja samo početak nove velike čistke u Vojvodini, po ugledu na takozvanu “jogurt-revoluciju“.

Kako se navodi u saopštenju Građanske Vojvodine, smene i „čistke“ biće nastavljene u mnogim vojvođanskim institucijama od strane „lažno proevropskog, a zapravo autoritarnog, nacionalističkog i centralističkog režima Aleksandra Vučića“.

„Građanska Vojvodina poziva građane i organizacije civilnog društva da se oštro odupru pokušaju vlasti da preuzme kontrolu nad svim porama društva i da poništi i ponizi one ne tako brojne demokratske pomake ostvarene u protekloj deceniji, sa ciljem da uništi svaku alternativu“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su smene „tek početak daljeg političkog i ideološkog upodobljavanja RTV“.

„To upodobljavanje pratiće postavljanje kadrova iz devedesetih na rukovodeća mesta u ovoj medijskoj kući. Podsećamo da je devedesetih tadašnji RTV Novi Sad bio poznat po najjezivijoj ratnoj propagandi“, upozorila je Građanska Vojvodina.

Kuća ljudskih prava: Hitno prestati sa političkim pritiscima

Povodom razrešenja urednika Javnog servisa Vojvodine, grupa nevladinih organizacija okupljenih u Kuću ljudskih prava apelovale su na donosioce odluka na svim nivoima da „hitno“ prestanu sa političkim pritiscima koji ozbiljno ugrožavaju elementarna ljudska prava na slobodu govora i informisanja.

Oni su izrazili i „posebnu zabrinutost“ zbog pritisaka prema drugim novinarima u Radioteleviziji Vojvodine.

Nevladine organizacije su ocenile i da su navodi o političkoj osnovanosti smene Slobodana Arežine i pritiscima na druge novinare osnovani.

„Podsećamo da je članove UO Radiotelevizije Vojvodine koji su doneli odluku o smeni Arežine, postavio Savet REM koji još uvek ne radi u punom sastavu i čiji se izbor članova realizuje u krajnje spornoj atmosferi. Takođe, podsećamo da je krajem 2015. godine čak šest članova Saveta REM potpuno identično glasalo za nove članove upravnih odbora javnih servisa što ukazuje na politički diktat i pritiske na članove REM-a“, saopštila je KLJP.


Video priloge televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend