18. maj 2016.

Urednica RTV-a: Još niko od urednika nije smenjen; Zaposleni tvrde suprotno

V.d. glavne i odgovorne urednice Prvog programa RTV-a Nada Kalkan kaže za Insajder.net da niko od urednika ove televizije nije smenjen, ali da će ona birati novi tim saradnika. U otvorenom pismu zaposleni protestuju zbog smene urednika

Upravni odbor je Nadu Kalkan postavio za vršiloca dužnosti Prvog programa televizije pošto je Marjana Jović podnela ostavku.

List Danas preneo je da su svi urednici Radio-televizije Vojvodine smenjeni.

S druge strane, sajt Cenzolovka je objavio je da je sedmoro urednika u Informativnom programu – četvoro urednika Dnevnika u 17 časova, uključujući i odgovornu urednicu Informativnog programa na srpskom jeziku Veru Korponaić, te troje urednika Razglednice, obavešteno juče posle podne da će „sutra (sreda) njihove uredničke poslove obavljati druge osobe“.

Kalkan kaže da ona nikome nije nagoveštavala da će biti smenjen.

„Svako ko dođe bira svoj tim. To su i oni radili. Ja sam bila glavna i odgovorna urednica kad su oni došli, ‘a’ nisam rekla. Dobila sam rešenje bez obrazloženja zašto me smenjuju, godinu dana i četiri meseca pre no što mi je istekao mandat. To je bila njihova odluka, želeli su svoj tim. Ne vidim zašto se sada diže tolika buka oko RTV-a“, rekla je Kalkan.

Kalkan je dodala da joj je danas tek prvi radni dan na novoj dužnosti i da ima već ideje koji su to ljudi koji bi trebalo da rade te centralne informativne emisije, Razglednicu i Jutarnji program.

„Promena će biti, ali razlog je to što ću da biram svoj tim. Svako bira svoj tim kad negde dođe, ali u svakom slučaju oni koji su radili, radiće i dalje. Da li će uređivati ili će raditi novinarski posao, ali niko neće biti skrajnut tako da im ništa neće biti dato da rade“, rekla je Kalkan.

Cenzolovka navodi da se imenovanjem Nade Kalkan sada sve tri najvažnije funkcije u RTV-a nalaze pod komandom vršilaca dužnosti, koje je u taj status postavio Upravni odbor RTV-a, formiran pre mesec dana.

Ovo „v.d. stanje“ u pokrajinskom javnom servisu započeto je 10 dana nakon minulih izbora smenom direktora programa RTV-a Slobodana Arežine (4. maja) i imenovanjem Slavice Subotić Braun, članice Programskog saveta RTV-a, za v.d. direktorku programa.

Devet dana kasnije Srđan Mihajlović je podneo ostavku na mesto generalnog direktora RTV-a. Do izbora novog direktora, tu funkciju će u v.d. statusu obavljati dosadašnji zamenik generalnog direktora Miodrag Koprivica.

Pismo zaposlenih na RTV-a: Zašto smo smenjeni preko noći?

Zaposleni na Radio-televiziji Vojvodine, njih 77, nakon smena urednika Informativnog programa i ekipe Jutarnjeg programa, obratili su se javnosti otvorenim pismom u kojem upozoravaju javnost da je opstanak javnog servisa Vojvodine doveden u pitanje.

Oni su oštro protestovali zbog smene urednika i voditelja Informativnog programa do koje je došlo bez ikakvog obrazloženja, i to pre postavljenja nove v.d. glavne i odgovorne urednice Prvog programa televizije, a već u prvoj nedelji rada Rukovodstva.

„Sedmoro urednika Dnevnika u 17 i emisije Razglednica je bez ikakvog rešenja juče kasno popodne samo obavešteno telefonom da narednog dana neće uređivati te emisije, da bi jutros bio promenjen i gotovo ceo tim Jutarnjeg programa Dobro jutro, Vojvodino. Osim toga, aktuelni plan rada važio je još svega pet dana, budući da se radi o nedeljnom rasporedu, pa se nameće pitanje zbog čega je smene bilo važno tako brzo sprovesti, stavljajući u drugi plan obaveze i odgovornost koju kao javni servis imamo prema građanima“, stoji u pismu.

Kako su naveli, vrlo je indikativno to da je do smena došlo u istom danu kada je Upravni odbor konstatovao ostavku glavne i odgovorne urednice Prvog programa televizije Marjane Jović, i to sat vremena pre početka sednice na kojoj je njena ostavka konstatovana.

„Nakon smene direktora programa Slobodana Arežine i ostavke glavne i odgovorne urednice Prvog programa televizije, koji su na četvorogodišnji mandat izabrani pre godinu dana, ali i ostavke generalnog direktora Srđana Mihajlovića, najvažnije funkcije u našoj kući nalaze se u v.d. statusu. Imajući u vidu nagle smene do kojih je došlo u dnevnom programu, smatramo da su ugrožene i druge emisije Radio-televizije Vojvodine, po kojima smo postali prepoznatljivi i u regionu. Od v.d. rukovodstva zahtevamo javno objašnjenje zašto je došlo do takve nagle smene bez ikakvog obrazloženja i da li je posredi političko upodobljavanje RTV-a“, navodi se u otvorenom pismu koje je potpisalo 77 zaposlenih u Radio-televizije Vojvodine.

Insajder.net nastaviće da prati dešavanja u Radio-televiziji Vojvodine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend