22. okt 2014.

Medijski zakoni samo početak reforme medijske scene

Nemanja Nenadić Foto: Fonet (Nenad Đorđević)

Nemanja Nenadić 

Usvajanje seta medijskih zakona samo je početak reforme medijske scene u Srbiji koja bi trebalo da omogući kvalitetnije i objektivnije izveštavanje, a neophodno je obezbediti javnost finansiranja medija kako bi se stekla predstava o uticajima na uređivačku politiku, rečeno je danas na okruglom stolu ANEM-a.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je da su novi medijski zakoni „ostavili određene praznine“, među kojima je nedovoljna javnost podataka o finansiranju medija. Nenadić je rekao da je zakon doneo promene u pogledu javnosti vlasništva, ali da ne obezbeđuje javnost drugih podataka koji mogu biti i značajniji za procenu mogućih vidova uticaja na uređivačku politiku.

On navodi da mediji mogu biti osnovani uz skroman početni kapital, ali da na njihov rad nesumnjivo mogu uticati veliki oglašivači ili sponzori i da takav uticaj na uređivačku politiku može biti mnogo značajniji od samog vlasništva. Advokat Slobodan Kremenjak rekao je da su medijski zakoni samo deo rešenja problema i da je, nakon usvajanja, najvažnija kvalitetna implementacija.

– Sada je najvažnije da se medijska udruženja izbore za sistemska rešenja koja bi omogućila kvalitetnije medije i uspešniji medijski biznis – rekao je Kremenjak i podvukao da u Srbiji i najveći mediji rade sa velikim gubicima.

Na predstavljanju ANEM-ove elektronske Desete monitoring publikacije bilo je reči i o snimanju i emitovanju određenih sudskih postupaka. Sudija Apelacionog suda u Beogradu Siniša Važić je, uz ocenu da je srpsko pravosuđe u krizi, rekao da bi jedan od lekova koji bi vratio poverenje građana u sudstvo bilo i uvođenje snimanja i emitovanja određenih sudskih postupaka.

– Tako bi se građani bolje upoznali s radom sudija, tužilaštva, advokata, policije, sudskih veštaka… To bi bila prilika da se oceni njihov rad i doprinos – ocenio je Važić.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend