07. jul 2014.

Medijski zakoni u Briselu

sasa-mirkovicrtvNacrt zakona o javnim servisima poslat je u Brisel gde se već nalaze druga dva medijska zakona- o javnom informisanju i o elektronskim medijima, izjavio je danas pomoćnik ministra kulture i informisanja Saša Mirković, koji očekuje da sva tri medijska zakona, u kratkom roku, budu vraćena, pošto Evroska komisija o njima da svoje mišljenje.

Mirković je na sednici skuštinskog Odbora za kulturu i informisanje rekao da je utvrđeno da u raznim oblicima državnog vlasništva u Srbiji ima 81 medij, a ne 79, kako je ranije navedeno.

 U raznim oblicima državnog vlasništva u Srbiji ima 81 medij, a ne 79, kako je ranije navedeno

On je napomenuo da se sa Briselom o medijskim zakonima vodi „veoma intenzivna komunikacija“ i da su već dobijeni određeni komentari.

Mirković je naveo da će narednih dana boraviti u Briselu radi učešća na bilateralnom skriningu poglavlja 10 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, koje obuhvata i medije.

On je naveo i da je, prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji registrovano „1.300 do 1.400 glasila“, kao i da je manje od deset odsto njih u državnom vlasništvu.

Novi medijski zakoni donose projektno finansiranje, rekao je Mirković odgovarajući na pitanje članova Odbora za kulturu i informisanje o tome dokle se stiglo sa izradom medijskih zakona.

Predsednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović izjavila je da članovi tog tela očekuju medijske zakone u što kraćem roku.

Sednici je prisustvovao i ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac, koji je govorio o zakonima o kulturi, a pre početka minutom ćutanja odata je počast preminulom glumcu Bori Todoroviću.

Za originalnu vest na sajtu RTV kliknite ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend