05. feb 2015.

Melia: Srbija srećna što ima BIRN, FHP i Sašu Jankovića

FoNet-MELIA-INTERVJUZamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Tomas Melia izjavio je da bi Srbija trebalo da bude srećna što ima organizacije kao što su Fond za humanitarno pravo (FHP) i Balkanska istraživačka mreža (BIRN), jer je za svaku vladu bitno da sluša organizacije i ljude koji objavljuju važne informacije i da preduzima mere na osnovu tih informacija

Govoreći o izveštaju FHP u kojem se navodi da su u ubistvu albanskih civila na Kosovu 1999. učestvovali vojnici 37. motorizovane brigade, čiji je komandant bio sadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, Melia je rekao da se radi o „važnoj referentnoj tački“.

Nadamo se da će Vlada Srbije shvatiti izveštaj vrlo ozbiljno, naglasio je Melia, koji je zadužen za pitanja demokratije, ljudskih prava i rada.

„Nisam imao priliku da pročitam izveštaj, ali znamo da je FHP široko poštovana organizacija, sa jako dobrom reputacijom u regionu i svetu“, izjavio je Melia.

Na sličan način bih ukazao i na ono što je nedavno uradio BIRN, istakao je Melia i podsetio da je to naišlo na kritike i tvrdnje da nije dovoljno patriotski.

„Važno je da svaka vlada sluša ljude i organizacije koje objavljuju važne informacije i da na osnovu tačnosti tih informacija preduzme odgovarajuće akcije“, izjavio je Melia.

On je dodao da je veći deo karijere proveo u nevladinim organizacijama.

„Zato znam da je posao nezavisnih centara da postavljaju neprijatna ili teška pitanja. Sada znam i da je posao vlasti da sasluša informacije i iskoristi ih za donošenje odluka važnih za unapređenje rada vlade“, naglasio je Melia.

„To vidimo i kod FHP i kod BIRN. Srbija bi trebalo da bude srećna što ima takve organizacije i nadam se da će, posle početnih brzih reakcija, vladini službenici te informacije shvatiti ozbiljno“, rekao je Melia.

O Saši Jankoviću i situaciji u medijima

On je izjavio da Srbija zaslužuje priznanje i što ima nezavisne kontrolne institucije, kao što je Zaštitnik građana.

Prema rečima Melie, Zaštitnik građana Saša Janković je izgradio reputaciju kvalifikovanog profesionalca sa dobrom ekipom saradnika.

„Jankovićeva reputacija je naglašena činjenicom da ga je parlament pre dve godine ponovo izabrao za ombudsmana“, izjavio je Melia.

Govoreći o situaciji u medijima, Melia je naveo da je, i pored ekonomskih teškoća, važno da novinari budu usredsređeni na svoj posao.

„Mediji se u svakoj zemlji, uključujući i SAD, suočavaju sa teškoćama u pronalasku finansijskog modela koji funkcioniše, ali to će regulisati tržište. U međuvremenu, važno je da novinari i urednici i dalje budu usredsređeni na svoj zanat“, rekao je Melia.

Nezadovoljstvo rezultatima istraga o paljenju ambasade i ubistvu braće Bitići

On je izjavio da je u Beogradu razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem i napomenuo da Vašington nije zadovoljan rezultatima istraga o paljenju američke ambasade u Srbiji 2008. godine i ubistvu 1999. godine trojice državljana SAD – braće Agrona, Mehmeta i Ilija Bitićija.

„Nismo zadovoljni rezultatima istrage o paljenju ambasade, jer još nije završena, ali nastavljamo da sarađujemo sa Vladom Srbije, gde nas uveravaju da je ostvaren napredak“, naglasio je Melia.

On se nada da će istraga o paljenju ambasade biti zaključena u bliskoj budućnosti i najavljuje da će u
narednim nedeljama doći kolege iz američke vlade, radi novih razgovora o toj temi.

„U Vašingtonu i SAD i dalje postoji zabrinutost zbog ubistva braće Bitići i redovno pokrećemo to pitanje kod srpske vlade. Stefanović je rekao da vrlo aktivno pokušavaju da pribave informacije koje bi dovele do rešenja“, objasnio je Melia.

 Foto: FONET/Aleksandar Levajković 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend