27. avg 2015.

Mera obaveznog lečenja zbog pretnji Veranu Matiću

veran maticNemanji Ristiću, koji je uredniku Informativnog programa B92 Veranu Matiću, ambasadoru SAD u Srbiji Majklu Kirbiju i republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac pretio da će biti streljani, određena mera obaveznog psihijatrijskog lečenja na slobodi

Viši sud u Beogradu doneo je u četvrtak prvostepenu presudu u postupku koji je vođen protiv Nemanje Ristića zbog pretnji uredniku Informativnog programa B92 Veranu Matiću, ambasadoru SAD u Srbiji Majklu Kirbiju i republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac. Ristiću je određena mera obaveznog psihijatrijskog lečenja na slobodi.

Ristić je u pretnjama koje je slao elektronskom poštom i preko društvenih mreža, između ostalog poručivao Matiću, Kirbiju i Zagorki Dolovac da će biti streljani. Pravni tim B92 podneo je u aprilu krivičnu prijavu protiv Ristića, posle čega je on uhapšen i smešten u pritvor.

U toku sudskog postupka, iz nalaza i mišljenja komisije sudskih veštaka neuropsihijatara utvrđeno je da je zdravstveno stanje okrivljenog takvo da su njegove sposobnosti da shvati značaj dela i da upravlja svojim postupcima bile isključene, saopštilo je Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Sud je naložio da Ristić bude pušten iz pritvora i da bude otpušten iz bolnice, uz meru obaveznog lečenja na slobodi u Psihijatrijskoj bolnici „Laza Lazarević”, u trajanju do tri godine.

U obrazloženju presude, sud je naveo da su u obzir uzeti nalaz veštaka i svedočenje Ristićevog lekara u zatvorskoj bolnici da se njegovo zdravlje poboljšalo i da on dobro reaguje na terapiju.

Sud je naveo i da u bilo kom trenutku sudska odluka može biti promenjena ukoliko Ristić napusti lečenje ili počini neko drugo uznemiravajuće delo, te da će on u tom slučaju biti vraćen u psihijatrijsku ustanovu na obavezno lečenje.

Presudom je određeno i da se optuženom oduzmu mobilni telefon i dve SIM kartice, laptop, pištolj, kao i e-mail adresa.

Ristić je u obraćanju sudu rekao da je „spreman da se podvrgne lečenju, da uzima terapiju i obavlja kontrole“, kao i da će mu u lečenju pomagati supruga.

„Izbegavajte provokacije, to će doprineti vašem lečenju“, poručila je sudija Ristiću na kraju izricanja presude.

Tužilaštvo je prethodno u završnoj reči tražilo da se Ristiću odredi mera obaveznog čuvanja u bolničkoj ustanovi zbog opasnosti koju je taj optuženi izazivao, kao i pretnji koje je upućivao, a koje su kod oštećenih stvorile osećanje straha i ugroženosti i navele ih na uvođenje pojačanih mera bezbednosti.

Tužilaštvo je najavilo da će podneti žalbu na prvostepenu presudu, u kojoj će zatražiti da se Ristiću ipak izrekne mera obaveznog čuvanja u bolničkoj ustanovi.

Glavni i odgovorni urednik Informativnog programa B92 Veran Matić ocenio je u reagovanju na današnju presudu da je „veoma teško komentarisati stručnu procenu nadležnog psihijatra, čije je mišljenje sud usvojio i tako presudio”.

„U svakom slučaju, zbog toga što postoji ozbiljna istorija prestupa, svakako bih podržao žalbu tužilaštva na ovakvu presudu”, rekao je Matić za Cenzolovku.

„Mislim da je neophodno pooštriti sudsku praksu, kako bi se pretnje zaustavile ili minimizovale, jer ćemo inače imati situaciju u kojoj će se zaista neke pretnje realizovati, a da nije postojala prevencija iako su postojali ozbiljni znaci upozorenja”, kaže Matić.

NOVE PRETNJE

Nove pretnje Veranu Matiću nastavljene su i juče i danas kao komentari na sajtu B92 na vesti o pretnjama. Matić je za Cenzolovku rekao da je pravni tim B92 i njih prijavio nadležnom tužilaštvu, ocenjujući da i „sami komentari daju dosta odgovora na to zbog čega imamo ovu novu lavinu pretnji”.

Komentar: Mrtav si paceru smrdljivi..kao i tvoj kolega – špijun i podrivač Srbije – Ćuruvija.. mnogo ste se istripovali da ste nedodirljivi i da možete da rovarite Srbiju dok god vam zapad puni dupe dolarima..neće vas ni oni spasiti, a tebe pogotovo!!!

Komentar: Verane Matiću p**ko izdajnička, što mene ne čuva policija, što policija ne čuva 5 000 000 srba, zašto čuva tebe, brankicu, olju i druge izdajnike, pa gledaj gde češ, ako zavlada haos u zemlji, pa pljujete po rusiji srbiji, pljujete po svemu što je sveto za srbe džukci izdajnički.

„To je rečnik devedesetih godina. Činjenica da se bavim istraživanjem ubistava novinara i nasiljem nad novinarima nešto je što povezuju i sami nasilnici. U svakom slučaju, ovakve aktivnosti neće me sprečiti niti da nastavim da radim na ovim projektima, a ni da činim javnim ovakve nedopustive radnje”, poručio je Matić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend