16. jan 2015.

Mijatović: Saradnja s Beogradom nikada nije bila u pitanju

Dunja-mijatovicPredstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je danas da je bilo kakva vrsta pritisaka na novinare nedopustiva, ali da „izoštrena komunikacija“ vlasti i novinara nije strana demokratskim društvima.

Mijatović je to rekla u razgovoru s grupom novinara iz Srbije u Beču, komentarišući optužbe premijera Srbije Aleksandra Vučića na račun BIRN-a i Evropske unije.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija je rekla da je u redovnom kontaktu s vlastima u Srbiji, iako ponekad imaju različita mišljenja.

„Saradnja nikada nije bila u pitanju“, kazala je ona.

Govoreći o cenzuri predstavnica OEBS za slobodu medija je rekla da cenzure ima svugde.

Mijatović je dodala da je nedavno s ministrom kulture i informisanja Ivanom Tasovcem razgovarala o prioritetima predsedavanja Srbije OEBS-om i slobodi medija u Srbiji, kao i da je više puta razgovarala sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem i da su razgovori bili „korektni i konstruktivni“.

Na pitanje da li su izglađeni nesporazumi s premijerom Aleksandrom Vučićem koji je proletos tražio od OEBS-a izvinjenje, Mijatović je rekla da „premijer ima pravo na svoje mišljenje“, dok ona „ima pravo da kaže šta misli o slobodi medija u bilo kojoj od 57 zemalja članica“.

„To što imamo različita mišljenja o nekim stvarima ne treba da bude problem. Moj posao je takav da sam svaki dan ponegde ‘persona non grata’ zbog onoga što kažem o stanju u medijima“, dodala je ona.

Komentarišući skidanje emisije Utisak nedelje s programa TV B92 Mijatovića je rekla da skidanje emisija s programa nije u mandatu njene kancelarije, ali da je reakcija javnosti, civilnog društva i novinarskih udruženja u Srbiji „bila pozitivna“.

Govoreći o cenzuri predstavnica OEBS za slobodu medija je rekla da cenzure ima svugde.

„Nema zemlje u kojoj nema naznaka cenzure i to je bila moja poruka vlastima Srbije, ali i drugim zemljama regiona“, kazala je Mijatović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend