19. jan 2015.

Mijatović: Zatvaranje novinara korak nazad za slobodu medija

177997Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je danas da odluka suda u Skoplju da jednog novinara pošalje na izdržavanje zatvorske kazne, predstavlja ozbiljan korak unazad za medijske slobode u zemlji, saopštio je OEBS.
„To što je (Tomislav) Kezarovski dodatno lišen slobode je neprihvatljivo“, rekla je Mijatović.

„Uvek sam priznavala i naglašavala značaj vladavine prava i rada sudstva, ali ova presuda i ishitreno hapšenje prošle noći veoma su razočaravajuć i nesrazmeran odgovor“, istakla je Mijatović.

Nakon pet meseci provedenih u pritvoru pre početka suđenja, Kezarovski je osuđen u oktobru 2013. za članak koji je napisao 2008. za časopis „Reporter 92“ u kome navodno otkriva identitet svedoka u slučaju ubistva.

Zatvaranje novinara zbog onog što kažu ili napišu je neprihvatljivo u demokratiji.

Novinar se od tada nalazi u kućnom pritvoru.

Na osnovu žalbe na presudu, kazna mu je smanjena sa 4,5 na dve godine, ali je sud doneo odluku da ostatak kazne Kezarovski provede u zatvoru.

Policija je u večernjim satima 16. januara uhapsila Kezarovskog u njegovoj kući i odvela ga u zatvor.

„Zatvaranje novinara zbog onog što kažu ili napišu je neprihvatljivo u demokratiji. Odluka da se zatvori Kezarovski uspostavlja opasan presedan za slobodu medija i istraživačko novinarstvo“, kazala je Mijatović.

„Krajnje je vreme za vlasti u državi da smanje pritisak na medije i poštuju slobodne i kritičke glasove. Kezarovski treba odmah da bude oslobođen“, dodala je Mijatović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend