18. mar 2016.

Ministarstvo kulture tek utvrđuje da li Informer krši zakon

tasovacMinistar kulture i informisanja nije još želeo da kaže da li Informer krši zakon o informisanju. Na pitanje Insajder.net zašto nije reagovao na nesumnjivo kršenje zakona kada je u pitanju medijski linč Informera protiv jednog novinara, Tasovac kaže da stručne službe Ministarstva trenutno utvrđuju da li je kršenja zakona bilo

„Ja bih vas molio samo da ukoliko niste pravnik da ne koristie formulaciju nesumnjivo, a ukoliko ste pravnik ja se onda vama izvinjavam, to znači da ste već uradili posao koji u ovom trenutku rade stručne službe Ministarstva kulture i informisanja“, odgovara Tasovac novinarki Insajder.net.

Na inistiranje da kaže da li se slaže da takvo ponašanje u medijima mora da prestane i da ovakvo izveštavanje nije u skladu sa zakonom, Tasovac kaže da je pitanju sugerisan odgovor i da na taj način nije napravljen korak ka razumevanju.

„Smatram da moraju da postoje apsolutno ista pravila za sve učesnike na javnoj sceni, nazivali oni sebe nezavisnim, istraživačkim, kulturnim, sportskim ili modnim novinarima.“

Ministar informisanja poziva i na odmerenije korišćenje reči „linč“, ali dodaje da nema nikoga na javnoj sceni ko nije prošao kroz to.

„Verujete nemate nikoga na javnoj sceni bio taj u vlasti ili opoziciji ko nije prosao kroz neku vrstu medijskog linča“.

SLOBODA JAVNOG INFORMISANJA

(Zakon o javnom informisanju, član 4.)

Javno informisanje je slobodno i ne podleže cenzuri.

Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu.

Ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročiti vršenjem pritisaka pretnjom odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend