16. mar 2016.

MKD: 500 evra kazne novinarima za ilegalan ulazak

Skoplje – Oko 100 stranih novinara i volontera koji su s migrantima nelegalno ušli u Makedoniju, kažnjeni su sa po 500 evra i šestomesečnom zabranom ulaska u zemlju

Kako navodi portal mkd.mk, naveći broj kažnjenih su državljani Nemačke i Grčke, a, prema nezvaničnim informacijama, kaznu za grčke državljane platila je diplomatska kancelarija Grčke u Makedoniji.

Ta grupa, u kojoj je bilo 28 stranih novinara, kažnjena je za pomaganje migrantima da lakše ilegalno pređu preko državne granice Makedonije van kontrolnog prelaza.

Volonteri brojnih grčkih nevladinih organizacija su, navode lokalni mediji, juče pomogli grupi od oko 1.000 izbeglica i migranata da ilegalno uđu u Makedoniju iz Grčke kod đevđelijskog sela Moin, gde nema i žičane ograde koju je na delu granice kod Djevđelije podigla makedonska vojska.

Strani novinari i fotoreporteri su pratili taj, kako je nazvan, „Marš nade“, koji je pošao iz izbegličkog kampa kod mesta Idomeni.

Aktivisti grčkih nevladinih organizacija su usmeravali izbeglice i migrante prema makedonskom selu Moin, a delili su im i letke i karte sa uputstvima kako da se kreću u tom region kada da krenu u „probijanje granice“.

Izbeglice je na grčkoj strani juče tokom marša pratila i grčka policija, ali ih nije zaustavljala, jer su, kako je rečeno, bili brojni.

Makedonska policija i vojska su počeli sinoć da deportuju migrante koji su ilegalno prešli granicu, a deo se i sam povukao na grčku strnu granice.

Istovremeno policija i vojska Makedonije dobili su naređenje da pojačaju kontrolu granice sa Grčkom i da sankcionišu svaki pokušaj ilegalnog prelaska granice, kretanje i boravak u tom kriznom području bez propusnica.

U kampu kod Idomenija na grčkoj strani granice, prema procenama, ima oko 14.000 izbeglica koji žele da preko Makedonije nastave put ka Zapadnoj Evropi, uprkos odluci o zatvaranju granica za izbeglice duž balkanske rute.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend