19. feb 2016.

Na jugu Srbije nova glasila uoči izbora

Volonteri Kancelarije za mlade dele „Leskovački glasnik” (Foto:: www.gradleskovac.org)

Volonteri Kancelarije za mlade dele „Leskovački glasnik”, foto:: www.gradleskovac.org

U Vranju će uskoro početi s radom nova televizija, šesta u ovom gradu. Emisiona tehnika već se montira na spratu iznad sedišta Srpske napredne stranke, pa se uveliko spekuliše da iza ove medijske kuće stoje naprednjaci. Prema saznanjima OK radija, doduše nezvaničnim, polovna oprema stiže navodnoiz Kruševca od nekog od medija u vlasništvu porodice Bratislava Gašića, potpredsednika SNS-a, koji važi za blisku osobu vranjskim naprednjacima, koji su ovde inače u opoziciji

Postoji i treći razlog koji daje osnovu za spekulacije o naprednjacima kao osnivačima. Naime, vlasnik televizije biće bivša novinarka „Slobodne reči” Mirjana Dodić, predsednica Saveta za informisanje SNS-a u Vranju. Lokalni mediji kao glavnu urednicu pominju Slađanu Aleksić, bivšu urednicu u regionalnoj Radio-televiziji Vranje, iz koje dolazi i deo kadrova koji su uzeli otpremninu u toj kući.

Po Zakonu o javnom informisanju, osnivač medija ne može da bude politička stranka, pa se nameću pitanja o osnivaču, vlasništvu, finansijeru, opremi, najzad, još nije poznat ni naziv ove televizije.

Naprednjaci negiraju da imaju bilo kakve veze sa novom televizijom. Prvi čovek vranjskih naprednjaka i načelnik Pčinjskog okruga Slaviša Bulatović u jučerašnjoj izjavi za leskovačku agenciju Jugmedija rekao je da SNS ne stoji iza te televizije i da su to glasine.

– Njen vlasnik jeste Mirjana Dodić i jedina veza sa našom strankom je to što ona vodi naš Savet za informisanje, zbog čega ćemo biti prinuđeni da je menjamo – kaže Bulatović. On negira i povezanost sa Bratislavom Gašićem, a to što su prostorije buduće televizije iznad sedišta SNS-a ocenjuje kao slučajnost.

I dok se u Vranju pripremaju za pokretanje novog glasila, Leskovčani su već predstavili svoje novo informativno čedo. Reč je o biltenu „Leskovački glasnik” koji je pokrenut u kabinetu gradonačelnika Gorana Cvetanovića (SNS). Po rečima gradonačelnika, iz dva razloga: prvo, da informiše građane o aktivnostima lokalne vlasti, kako bi njihov rad bio transparentan i, drugo, da ostane pisani trag tih aktivnosti. Izlaziće jednom mesečno, pripremaće ga ekipa za informisanje pri kabinetu gradonačelnika, a štampanje će se finansirati iz gradske kase, za šta je već izdvojeno 600.000 dinara za dvanaest godišnjih brojeva.

I oko „Leskovačkog glasnika”, koji javnost ocenjuje kao glasilo SNS-a pokrenuto pred izbore, digla se prašina. U isto vreme kada su odbornici doneli odluku o pokretanju postupka likvidacije Radio Leskovca, koji je takođe kao javno preduzeće finansiran iz gradskog budžeta, doneta je odluka o osnivanju novog glasila. I u ovom slučaju postavlja se pitanje da li je lokalna samouprava prekršila Zakon o javnom informisanju, po kom ne može da bude osnivač javnih medija. Na konferenciji za štampu povodom pokretanja ovog glasila, Goran Cvetanović je naveo primere više gradova u Srbiji u kojima su demokrate na vlasti, a izdaju biltene za interno informisanje. Njegova pomoćnica Ana Jovanović potvrdila je da su uzor bili gradovi koji „nesmetano izdaju ovakve biltene”.

Prvi broj promovisali su i besplatno delili u centru grada volonteri Kancelarije za mlade koja deluje u okviru Agencije za lokalni ekonomski razvoj.

Gašić: Me možete uskratiti ljudima pravo da rade

Potpredsednik SNS-a Bratislav Gašić u izjavi za „Politiku” kaže da nova glasila u Vranju i Leskovcu nemaju veze sa tom strankom i da je pravo svakoga da radi.

– Političke stranke nemaju pravo da osnivaju javna glasila. Ko priča da iza novopokrenute televizije u Vranju stoji SNS? Priča NUNS, odnosno, njegov predsednik i vranjska televizija pod patronatom SPS-a. Ne želim da komentarišem takve priče. Nama je bitno da sve bude po zakonu. Ne možete da zabranite nekome da radi. A što se opreme za televiziju tiče, pitam vas – jeste li vi bili da vidite tu opremu? Njihovo je pravo gde će i kakvu opremu da nabave. Kao što je vaš list ozbiljan i kupiće ga onaj ko to želi, tako svako može da bira televiziju koju će da gleda – kaže Gašić za naš list.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend