20. feb 2016.

Francuski Vikiliks štiti novinare i njihove izvore

komp_tastatura_kucanje_flickrHakersko–novinarski par smatra da novi zakon o obaveštajnim službama ugrožava slobodu govora i da je potrebno sprečiti obaveštajne službe da zavire u mejlove novinara

Lokalna verzija Vikiliksa u Francuskoj je nastala u saradnji hakera i novinara iz Nanta, na zapadu zemlje. Otuda i naziv te nove Internet platforme — „Goliks“ (za Grand Vest liks).

Ideja potiče od hakera pod imenom Datapult i namenjena je lokalnim novinarima. Nastala je iz uverenja da je sloboda govora ugrožena nakon donošenja novog zakona o obaveštajnim službama koji daje obaveštajcima veća ovlašćenja da njuškaju po internetu, pa tako i mogućnost da zavire u mejlove novinara i njihovih izvora.

Datapult je želeo novinarima da pokaže kako da zaštite elektronsku prepisku.

„Većina novinara nema ni najmanju ideju o tragovima koje ostavlja na mreži. Nisu im poznata, ili ih ne koriste dovoljno, postojeća sredstava kojima bi mogli da zaštite prepisku i izvore“, kaže Datapult.

Ideja se pročula i na njegovu adresu su počela da stižu anonimna pisma uzbunjivača koji su se, umesto elektronskoj pošti, okrenuli papiru.

Ostalo je pitanje kojim novinarima poslati njihove informacije i kako ih razvrstati. U pomoć je priskočio lokalni novinar. Hakersko-novinarski tandem je napravio Internet platformu poput Vikiliksa na kojoj objavljuju informacije koje dobijaju od lokalnih uzbunjivača.

Informacije primaju novinari volonteri preko šifrovanih mejlova. Ništa komplikovano, kažu osnivači „Goliksa“, potrebno je samo instalirati odgovarajući program, poput „Tora“, koji štiti uzbunjivače. Novinarima je dovoljna kratka obuka za dešifrovanje mejlova kojima mogu da pristupe samo oni i njihov izvor.

Datapult kaže da je cilj da se sa uzbunjivača skine oreol heroja.

„Većina se ne pronalazi u ulozi heroja. Kada znaju da je pristup njihovim informacijama zaštićen lakše im je. Previše je slučajeva uzbunjivača koje su protiv njihove volje gurnuli u prvi medijski plan“, kaže haker.

Ta regionalna inicijativa će uskoro da se proširi i na druge delove Francuske, gde su najavljeni slični projekti.

 Foto: Flickr / Ministerio TIC Colombia 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend